Biztonságosabb Kínára vágyik Brüsszel

Az Európai Bizottság felhatalmazásért fordul a tagállamokhoz, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen befektetési megállapodás megkötéséről Kínával.

A bizottság csak a tagállamok szakminisztereit képviselő tanács hozzájárulásával kezdheti meg és folytathatja le a tárgyalást – derül ki a bizottság által szerdán kiadott közleményből.

Brüsszel ebben emlékeztet, hogy a tavaly februári pekingi EU-Kína csúcstalálkozón született döntés egy ilyen kétoldalú egyezmény kidolgozásáról, és az egységes szöveg a jelenleg 26 tagország és Kína között fennálló, kétoldalú befektetésvédelmi megállapodásokat váltaná fel. A megállapodás “üzenete, hogy szilárdan elkötelezettek vagyunk, hogy erős partnerséget építsünk” Kínával – mondta Karel De Gucht kereskedelemért felelős unió biztos.

A cél a Kínában lévő európai és az Európában lévő kínai befektetések védelmének javítása – érvel Brüsszel a megállapodás megkötése mellett. A bizottság szerint a dokumentum megkönnyíthetné a kínai piachoz való hozzáférést, javíthatná a Kínában tevékenykedő európai cégek jogbiztonságát, és növelheti a befektetéseket Kínában és az EU-ban egyaránt.

Kína és az unió kereskedelme a napi egymilliárd eurót is meghaladja, ugyanakkor az európai befektetéseknek csak mintegy 3 százaléka irányul Kínába, és a kínai befektetések között sem szerepel ennél jelentősebb súllyal Európa. 2011-ben európai vállalatok összesen 17,5 milliárd euró fektettek be Kínában, míg Kínából 2,8 milliárd euró érkezett Európába – ismerteti az adatokat a bizottság. Brüsszel arra is kitér, hogy az Európai Unióba 2011-ben összesen 225 milliárd euró külföldi befektetés érkezett.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *