Újabb forradalmak jöhetnek az olaj miatt

Ha az olaj árának az elmúlt hetekben tapasztalt csökkenése tartós lesz, akkor a hírek nemcsak az alacsonyabb benzinárakról, hanem az olajban gazdag országok gazdasági megszorításairól, esetleg az arab tavasz újabb állomásairól szólnak majd.

Mind a Brent, mind az amerikai tőzsdéken forgó könnyűolaj (WTI) árfolyama megszenvedte az elmúlt heteket. Az európai piacokon irányadó Brent típus kurzusa 115 dollár felett is forgott márciusban, míg az utóbbi napokban a 95 dollárt közelítette. Nem volt ez másképp a WTI-vel sem, ahol a 98 dollárt közelített meg néhány hete, majd 85 dollár környékére esett.

A márciusi végi záróárhoz képest 10 százalékkal zuhant az olaj hordójának tőzsdei jegyzése. Bár az autósok számára a benzin árán keresztül ez a beszakadás kifejezetten örömteli, az olajcégek részvényeseit, de még inkább a kitermelő országok vezetőit igen komoly aggodalommal töltheti el.

A mostani 100 dollár alatti ár mellett ugyanis számos olajexportáló állam költségvetése komoly mínuszba kerül. Legutoljára tavaly nyáron volt hozzávetőlegesen egy hónapig a mostani árfolyamszint körül a kurzus, akkor a Deutsche Bank kiszámította, hogy milyen olajár mellett kiegyensúlyozott még a kitermelők költségvetése.

Ha a mostani árfolyam tartósan fennmarad Kazahsztán mellett Nigéria, Oroszország és a bahreini hercegség is igen komoly problémákkal nézhet majd szembe. Mivel ezek az országok a költségvetési bevételük jelentős részét az olajexportnak köszönhetik, a tartósan alacsony olajár hatalmas költségvetési feszültségeket okozhat, amelyet valahogy kénytelenek lesznek kezelni. Márpedig a folyamat kimenete rövid távon vagy az eladósodottság növelése, vagy a kiadások mérséklése lehet. Előbbi a mostani piaci körülmények között nem valószínű, utóbbival pedig igen komoly politikai problémák lehetnek.

Az arab tavasz elsöprő lendületére a kormányok válasza a megemelt szociális juttatások és a jóléti kiadások növelése volt. Márpedig ezeket a juttatásokat a polgárok köszönettel elfogadják, de amikor el akarják venni őket, az komoly társadalmi ellenállást vált, válthat ki. Így tartósan alacsony olajár mellett igen vékony jégen kell majd az olajtermelő országok kormányainak táncolni. A Reuters tegnapi híre szerint Oroszországban már el is kezdődött a “rendrakási folyamat”, Medvegyevék ugyanis olyan intézkedési csomagot szeretnének összehozni, amely eredményeként a hosszú távú átlagos olajár mellett maximum egy százalékos lesz a hiány. A kérdés persze már csak az, ha ilyen olajárak mellett sikerül elérni az egy százalékos költségvetési deficitet, az milyen nagyságú növekedési áldozattál jár. Az olajárak visszaesése már amúgy is a GDP csökkenésének irányába hat, amire még rátesz egy jó nagy lapáttal a költségvetési megszorítás.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *