Varga: újabb munkaerő-piaci akciótervem dolgozunk

A miniszterelnök évértékelőjében bejelentett, a bérből és fizetésből élő támogatása érdekében bevezetendő akcióterv kidolgozása folyamatban van, de még korai ennek részleteit ismertetni – mondta Varga Mihály hétfőn a parlament foglalkoztatási bizottsági meghallgatását. A politikus nemzetgazdasági miniszterré való kinevezését 12 igen, 3 nem és 3 tartózkodó szavazat mellett támogatta a testület.

A miniszterjelölt elmondta, hogy a kormány nem készül a Munka törvénykönyve további módosítására, ám amennyiben az látszik, hogy erre szükség van, akkor lehet változtatni a törvényen. Semmi sincs kőbe vésve – fogalmazott.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy nemzetgazdasági miniszterként folytatni kívánja majd a kormány eddigi, a kis- és középvállalatok támogatását célzó törekvéseit, hiszen “ez stratégiai érdekünk”, ugyanis a kkv-szektor adja a magyar munkahelyek kétharmadát.

Szavai szerint kiemelt feladat, hogy az Eximbankon keresztül megteremtsék annak lehetőségét, hogy a kkv-k minél nagyobb számban kapcsolódhassanak be a multinacionális vállalatok beszállítói láncaiba, illetve a magyarországi kivitelbe.

Arra a kérdésre, hogy mit tesz a kormány a külföldre vándorló munkavállalók hazacsábítására, leszögezte: tudomásul kell venni, hogy megváltozott a világ, és “nem az ördögtől való”, ha egy fiatal belegondol abba, milyen lehetőségei vannak külföldön. Magyarország nem szigetként néz szembe a fiatalok, orvosok és ápolók elvándorlásával – tette hozzá.

Varga Mihály elmondta: ez a folyamat azért létezik, mert egyes országok között olyan jövedelemkülönbségek vannak, amelyek “csábítóan hatnak” minden olyan személyre, aki megfontolja, hogy máshol vállaljon állást. A kormánynak az a dolga, hogy megteremtse azokat a feltételeket, amelyek alapján reális alternatíva az elhelyezkedés Magyarországon.

A foglalkoztatási, szociális és oktatáspolitikában azt a kormány által elindított “filozófiai váltást” kell támogatni, amely azt mondja, hogy a munka érték – hangoztatta. Mint mondta, “kétségtelen tény, hogy a kormány nem tudja mindenkinek a munkaerő-piaci elhelyezkedését garantálni”, de a közfoglalkoztatás keretében a korábbi szociális juttatásnál magasabb jövedelmet tud biztosítani.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *