Így készül Bajnai a kormányzásra – jön az Adóalkotmány?

Az adótörvények módosítását szabályozó adóalkotmányt tervez bevezetni Bajnai Gordon – ha 2014-ben kormányra kerül. Az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara ebédjén a volt miniszterelnök pontokba szedte a kilábalás legfontosabb lépéseit.

Négy lépésben kíván alapvető fordulatot elérni Bajnai Gordon – feltéve, ha kormányra kerül a 2014-es választásokat követően. A bizalom, a jogbiztonság helyreállítása mint kiindulópont szerepel, hiszen ezek hiányát tartja a legnagyobb bajnak a volt kormányfő. Csak ezt követheti a növekedés – és ezzel együtt a hitelezés – beindítása, amelynek célja az ország növekedési pályára állítása.

Harmadik pontként a foglalkoztatás bővítését emelte ki, mert mint mondja ma csak minden második felnőttnek van állása és ez uniós viszonylatban is példátlanul alacsony. Az ország számára nemzetstratégiai kérdés a minőségi oktatás megteremtése, amely a sokat emlegetett tudásalapú gazdaság bázisa lehet. Éppen ezért nem lehet az oktatást kizárólag költségvetési kérdésként kezelni – húzta alá Bajnai.

Az Amerikai- Magyar Kereskedelmi Kamara üzleti ebédjén felszólaló egykori kormányfő “orrnehéz” kormányzási stratégiát és válozásokat vetített előre, mert mint mondja a választásokat követően gyorsan szükséges meglépni a fájdalmas és kemény lépéseket. Ezek között is előként egy adóalkotmány bevezetését említette. Az adótörvények és jogszabályok gyakori változása ugyanis nem csupán követhetetlen, de bizonytalanságot is kelt a gazdaság résztvevőiben. A tervek szerint csak kétharmaddal váloztatható adóalkotmány ugyanakkor rögzíteni kívánja, hogy milyen előkészítést követően, milyen feltételekkel és milyen átállási idővel lehet ezeket módosítani – s az új “alkotmány” révén lehetne visszaállítani a bizalmat. Bajnai érvelését és felvetését alapozhatja meg a tavalyi év, amikoris minden második héten módosítottak egy vagy több adószabályt kaotikussá téve ezzel a szabályok betartását is.

Bajnai Gordon szerint az egyre reménytelenebben leszakadó magyar gazdaság jelenlegi helyzetét három egymással összefüggő probléma okozza. A hatalom az esetek jelentős részében a gazdasági törvényszerűségek és az ésszerűség ellen hadakozik, és ezek mellőzésével dönt fontos kérdésekben. De e mellett tág teret nyert a kontárság is: ugyanis hatástanulmányok, a következmények figyelbe vétele nélkül határoznak a jelenlegi kormány döntéshozói. De mindez még nem elég, akkor a döntéseket befolyásolják az oligarchák, akiknek hatalma az elmúlt 20 évben egyre csak nőtt. Pénzzel politikai befolyást, politikai befolyással pedig pénzt szereznek, és tovább nehezítik az ország helyzetét. Bajnai Gordon szerint mindezért 2014-ben alapvető újjáépítésre van szükség: rendezni kell az állam és a magánszektor viszonyát, át kell értékelni az állam szerepét és fordulatot kell elérni ahhoz hogy az országban ismét a stabilitás és az erre épülő növekedés időszaka következzen be.

Menteni a menthetőt

Bajnai Gordon arra kérte Orbán Viktor kormányfőt, hogy brüsszeli és moszkvai útján “mentse a menthetőt”, fejezze be a szabadságharcot az Európai Unióval, és szerdán Brüsszelben próbálja elérni, hogy az ország ne essen el kétezermilliárd forint felzárkóztatási támogatástól. Csütörtöki moszkvai útján pedig “ne ígérje oda egy kartellnek versenyeztetés, társadalmi vita és mérlegelés nélkül” a paksi atomerőmű bővítését – szólította fel Orbán Viktort.

Forrás: Napi.hu
www.napi.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *