Hogy érzed magad, kedves magyar cég?

Az üzleti környezetet és vállalati teljesítményt vizsgáló felmérés (BEEPS) ötödik fordulóját kezdi meg Magyarországon az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Világbank – közölte az EBRD szerdán.

A szervezet tájékoztatása szerint a párhuzamosan több országban futó felmérés célja, hogy a magánszektor növekedését és az üzleti környezetet korlátozó tényezők értékelése révén  visszajelzés érkezzen a vállalkozásoktól az egyes országok magánszektorának állapotáról. A felmérés során az egyes országokban a termelő ágazatokban, illetve a szolgáltató szektorban működő cégekkel készítenek interjúkat.

A BEEPS ötödik fordulójában a kérdőív megfelel a Világbank Vállalati Felmérésének (Enterprise Survey Initiative), amelyet világszerte az egyes országok sajátosságaihoz igazított szabvány kérdőívekkel valósítanak meg. A kérdőívben megfogalmazott témakörökben, mint például a technológiai és innovációs vívmányok meghonosítása, a verseny, a munkaerő képzettsége, fekete gazdaság, a pénzügyi szolgáltatásokhoz történő hozzáférés, az infrastruktúra állapota, valamint az állami szabályozás hatása, most először válik lehetővé az összehasonlítás nemcsak Közép-Kelet-Európa és Közép-Ázsia országaival, hanem a világ más országaival is.

Az egymást követő évekre, több országra vonatkozó üzleti környezeti intézkedésekhez szükséges adatok összegyűjtésén kívül a felmérés újra vizsgál korábban kérdezett cégeket is annak érdekében, hogy átfogó, több évre vonatkozó adatok álljanak rendelkezésre. Így a kutatók figyelemmel kísérhetik az üzleti környezetben bekövetkezett változásokat. A felmérés az EBRD és a Világbank-csoport Közép-Európától Közép-Ázsiáig 29 országban folyó közös kezdeményezése.

Az adatgyűjtéssel megbízott helyi piackutató cégek az interjúk készítését véletlenszerűen kiválasztott cégeknél a novembertől áprilisig terjedő időszakban folytatják le. A felmérés előzetes eredményei 2013 közepére várhatók. Ezek az eredmények, az egyéb vizsgálatokból származó további információkkal együttesen képezik a kormányoknak a befektetések, a termelékenység és a gazdasági növekedés elősegítése érdekében adott ajánlások forrását.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *