Így mentenék Európát

Az Európai Központi Bank olyan hozamcélt határozhat meg, amely elérése esetén a jegybank beavatkozna egy ország államkötvénypiacán – írja a Reuters jegybanki információkra hivatkozva. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy elkezdené vásárolni az adott ország állampapírjait. A célt azonban titokban tartanák a jelenlegi tervek szerint, hogy az ne váljon a politikai harcok tárgyává.

Az Európai Központi Bank (EKB) olyan kötvényhozam cél kialakításán gondolkodik az új kötvényvásárlási programja keretében, amelyet nem tesznek nyilvánossá – jegybanki információk szerint. Egy ilyen “implicit hozamcél”, amely akár egy rugalmas cél is lehet, csak az egyik lehetőség, és erről is csak a jegybank szeptember 6-i ülésén tárgyalnak majd, írja a Portfolio.

Ha a hozamcél nyilvános lenne, az a különböző eurozóna tagállamok politikai vitáinak kereszttüzébe kerülhetne, hiszen vita indulna arról, mi is az a hozam, amelynél a bank beavatkozna.

A hozamcél titokban tartása hátrányokkal is jár, hiszen a piaci szereplők nem tudnák hol kezd vásárolni a jegybank, és folyamatos eladásokkal tesztelhetnék, mikor lép be vásárlóként az EKB – mondta az EKB korábbi közgazdásza, Christian Schulz. Ha a hozamcél nyilvános lenne, az hasonlóan jól működne, mint a svájci árfolyamkorlát – tette hozzá – így a piacok nem tesztelgetnék, hol lép be a bank.

Az EKB elnöke, Mario Draghi augusztus elején olyan beavatkozást vetett fel, amely enyhítené a spanyol és olasz állampapír piaci feszültségeket. A sok külső bírálat mellett azonban egyelőre a német Bundesbank sem támogatja az EKB ilyenfajta aktív válságkezelését.

A német Die Welt korábban jegybanki illetékesekre hivatkozva olyan tervekről számolt be, miszerint nem valamilyen nominális fix hozamot, hanem a német államkötvények feletti hozamfelárat venné alapul a beavatkozásnál az EKB.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *