Nemet mondtak Orbánnak

Orbán Viktor miniszterelnök a közép-európai (visegrádi) kormányokat közös program kidolgozására invitálta még május végén, azonban az eddigi visszajelzések alapján a térség országai visszautasították a kezdeményezést.

Orbán még május végén jelentette be Brüsszelben, hogy az EU közép-európai tagjai közös javaslatcsomagot terjesztenek elő a gazdasági növekedés uniós ösztönzésének lehetőségeire. A miniszterelnök ki is dolgozott egy tervet az adósságválság kezelésére, amit várhatóan a június végén esedékes EU miniszterelnöki találkozón, a visegrádi országok nevében mutat majd be.

Nem lelkesednek érte

A terv azonban, amely többek között megakadályozná az anyabankok által továbbra is folytatott tőkekivonást a közép-európai országokból, illetve sokkal rugalmasabbá tenné a fordított ÁFA-rendszert, a visegrádi országok elutasításával találkozott, tudósít a Reuters hírügynökség.

A szlovák pénzügyminisztérium saját bevallása szerint nem is hallott a magyar miniszterelnök kezdeményezéséről. Lengyelország a hírre csak ennyit reagált: “Mi már elkészítettük a saját forgatókönyvünket a válság éveire.” Csehország szerint pedig a cseh bankoknak nincs szükségük a magyar kezdeményezéshez hasonló intézkedésekre. Petr Necas cseh kormányfő múlt héten úgy fogalmazott, hogy a jó pozícióban lévő cseh bankszektor szempontjából felesleges a magyar miniszterelnök javaslata.

Mi vagyunk a legrosszabb helyzetben

A kelet-európai régiót három fő csatornán keresztül fertőzheti meg az euróválság: a piacokon, a kereskedelmen és a bankokon keresztül. Kétségtelen, hogy a térségben a magyar gazdaság küszködik a legsúlyosabb problémákkal.

A cseh és a szlovák bankrendszer pedig nem küzd olyan stabilitási problémákkal, mint a magyar, ahonnan elsősorban a bankadó és a makrogazdasági bizonytalanság miatt az osztrák és az olasz bankok is jelentős tőkét vontak ki az utóbbi hónapok során. Mindezek ellenére a miniszterelnök nem minden kezdeményezését utasították el a közép-európai kormányok. Saját bevallásuk szerint nyitottak a gazdasági növekedésről szóló tárgyalások megkezdésére.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *