Vonzók az osztalékpapírok – Hol érdemes keresgélni?

Az első negyedévben látott meredek emelkedés megtorpant a részvénypiacokon, s bár több tényező is a tőzsdék további emelkedésének irányába mutat, a befektetőknek érdemes rövid-közép távon valamelyest bebiztosítani magukat a kockázatokkal szemben. Erre jó módszer az osztalékpapírok vásárlása, ezáltal ugyanis részesülhetnek a részvénypiaci emelkedésből, ugyanakkor a tőzsdei pánikok idején egyfajta védelmet élveznek az osztalékrészvények defenzív jellege miatt.

A fejlett piacokon jelenleg igen attraktív osztalékhozamokkal találkozhatnak a befektetők, ami viszont különösen pozitív, hogy a vállalatok régóta nem látott arányban emelik a részvényesek irányába történő kifizetések szintjét. Ehhez pedig adott a lehetőség, az S&P 500 vállalatok összesített készpénzállománya már 1200 milliárd dollár felett van, ami abszolút rekordnak számít.

Bár az idei év meglehetősen jól indult a részvénypiacokon, az elmúlt hetekben a rali láthatóan megtorpant, a befektetők körében ugyanis újból felerősödtek az európai adósságválsággal, és annak a jövőbeli gazdasági növekedésre gyakorolt hatásaival kapcsolatos félelmek. Bár több tényező is abban az irányba mutat, hogy középtávon a részvénypiaci kilátások inkább pozitívak (maradhat még az olcsó pénz korszaka, az értékeltség vonzó, a vállalatok eredményei továbbra is erősek, stb.), a befektetőknek azért érdemes lehet valamiféle biztosítékot keresni, hogy viharosabb időkben részben védve legyenek a kockázatoktól. Ennek az egyik legjobb módja lehet az osztalékpapírok vásárlása.

Az S&P 500 index osztalékhozama jelenleg enyhén felülmúlja a 10 éves államkötvények által kínált hozamot, ennél viszont szembetűnőbb a különbség Európa fejlett régióiban, ahol a részvények által kínált osztalékhozam mintegy 2%-kal múlja felül a hosszú államkötvények hozamát.

Az osztalékhozam konkrét szintje mellett fontosabb az osztalékok mértékének változása, ezen a téren is pozitív folyamatokat figyelhetünk meg. Csak az elmúlt hetekben európai és amerikai vállalatok egész sora jelentett be osztalékemelést, ha pedig az idei évet összességében nézzük, az Egyesült Államokban 2005 óta nem volt ilyen magas az S&P 500 komponensek körében az osztalékot emelő vállalatok aránya.

Miért jó, ha emelkedik az osztalék?

Az osztalékpapírok esetében rendkívül fontos, hogy a kifizetések mértéke hosszútávon fenntartható legyen. Emiatt a társaságok jellemzően kevesebbet fizetnek ki a részvénytulajdonosok számára osztalék formájában, mint amennyi valójában rendelkezésükre áll. A későbbi osztalékcsökkentéstől való idegenkedés következtében a vállalatok gyakran még akkor sem döntenek az osztalék növelése mellett, ha a nyereség és a cash-flow emelkedik, mert nem biztosak benne, hogy ezt a magasabb osztalékszintet képesek lesznek a jövőben is tartani. Az osztalékok megemelése tehát mindenképpen pozitív üzenetet közvetít a piac felé, ez ugyanis a vállalatok jövőbe vetett optimizmusának növekedését tükrözi.

Bár az idei évben sok cég emelte már meg osztalékát, minden feltétel adott ahhoz, hogy a kifizetések a jövőben tovább emelkedjenek (az USA-ban különösen), a vállalatok ugyanis nyakig ülnek a készpénzben. Az S&P 500 cégek összesített készpénzállománya (a pénzügyi szektort nem számítva) az elmúlt 10 évben lényegében folyamatosan emelkedett, jelenleg pedig már több mint 1200 milliárd dollárt tesz ki, ami rekordnak számít. Ezzel párhuzamosan pedig az eladósodottság csökken, ami az osztalékok további emelkedését eredményezheti.

Az osztalékemelések jellemzően jótékony hatással vannak a vállalati profitvárakozásokra is, ezt több korábbi tanulmány is kimutatta. Ha az idei és a jövő évre vonatkozó EPS-konszenzust vizsgáljuk az S&P 500 és a Stoxx 600 index esetében, az előbbinél lassú emelkedés látszik kibontakozni, míg az utóbbinál egyelőre csak az esés mérséklődése figyelhető meg. Fontos persze megjegyezni, hogy az elemzők jellemzően késve reagálnak a megváltozott piaci viszonyokra, a konszenzusos értékek változása pedig különösen lassan megy végbe.

Az elemzők körében mutatkozó növekvő optimizmust azonban jól mutatják az alábbi grafikonok, mind az S&P 500, mind a Stoxx 600 esetében többen vannak már azok, akik felfelé módosítják várakozásaikat, mint azok, akik csökkentik prognózisaikat.

Melyik szektorokat érdemes venni?

Az osztalékpapírokat tipikusan azokban az iparágakban találjuk, ahol a növekedési lehetőségek erősen korlátozottak, a készpénztermelő képesség viszont jelentős. Az ágazatok az életciklus görbe vége felé érnek ebben a fázisba, amikor már nincsenek hatékony, jól megtérülő beruházások a termelődő cash-flow elköltésére, így növelhetők a kifizetések a részvényesek irányába. Ilyen többek között a távközlés, a közszolgáltatás és a gyógyszerszektor is.

A távközlési szektor Amerikában és Európában is a legvonzóbb osztalékhozamot kínálja a befektetőknek jelenleg, de az élbolyban vannak még a közszolgáltatók is. A távközlési cégeknél a befektetők Nyugat-Európában közel 9%-os előretekintő osztalékhozammal számolhatnak, ami az 1-2%-os kötvényhozamok mellett igencsak attraktívvá teszik őket.

Ha az egyedi részvényeket tekintjük, Amerikában és Európában is szép számmal találhatunk attraktív osztalékhozamú papírokat. A DAX indexben például a Deutsche Telekom a befutó, melynek 12 havi előretekintő osztalékhozama 8%-os, de a német benchmarkban szereplő vállalatok között többen is kínálnak 5% feletti osztalékhozamot. A Dow Jones indexben a távközlési szektorba tartozó AT&T és Verizon az éllovas, 5,4 és 5%-os osztalékhozammal.

Összegzés

Az első negyedévben látott meredek emelkedés megtorpant a részvénypiacokon, s bár több tényező is a tőzsdék további emelkedésének irányába mutat, a befektetőknek érdemes lehet rövid-közép távon valamelyest bebiztosítani magukat a kockázatokkal szemben. Erre jó módszer az osztalékpapírok vásárlása. A fejlett piacokon jelenleg igen attraktív osztalékhozamokkal találkozhatnak a befektetők, ami viszont különösen pozitív, hogy a vállalatok régóta nem látott arányban emelik a részvényesek irányába történő kifizetések szintjét. Ehhez pedig adott a lehetőség, a vállalati mérlegekben ugyanis rengeteg készpénz halmozódott fel.

Forrás: Portfolio.hu
www.portfolio.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *