Ki mondta, hogy a fapad olcsó?

Repülés – Egyes légitársaságoknál megsokszorozódik a jegyár, mire a foglalás végére ér az utas. A Malév leállását követően drasztikusan megnőtt a diszkont-légitársaságok járatkínálata és hirdetési aktivitása, ezért fel kell vérteznünk magunkat némi ravaszsággal és információval, hogy az „olcsó” légitársaságok ne kopasszanak meg bennünket.

A Ryanair 2500, sőt ezerforintos jegyárakkal csábítja az utasait, s a rendszerében valóban vannak ilyen áron jegyek. Ugyanakkor ez még korántsem azt jelenti, hogy ténylegesen ennyit kell fizetnünk, mire befejezzük a foglalást. Táblázatunkban összegyűjtöttük, hogy bizonyos extra (de valójában alap-) szolgáltatások mennyibe kerülnek a különböző légitársaságoknál. Leginkább a csomagra érdemes odafigyelni, mert a fapadosok nagyon szigorúan veszik a kézipoggyászok egyébként cégenként változó méretkorlátozását és a súlyhatárt.

Ha adott esetben a táska nem fér bele a keretbe, akkor kíméletlenül feladatják azt az internetes ár többszöröséért. Míg a Ryanairnél egy járatra 2500 forint a jegy, egy 15 kilós feladott poggyász 8500 forint, ha pedig oda-vissza repülünk, természetesen kétszer kell ki?zetni. A cég a görög és a kanári nyaralóhelyekre még ennél is magasabb poggyászdíjat alkalmaz.

A feladott csomagért minden diszkonttársaságnál fizetni kell, de van, ahol csak a felét szedik be az említett összegnek. Fizetünk a fizetésért is: az átutalás rendszerint olcsóbb, mint a hitelkártya használata, s a légitársaságok többségénél van egy bizonyos kártyatípus, amellyel ingyen lehet fizetni: ezzel ösztönöznek egy adott bank szolgáltatásának igénybevételére, illetve amennyiben nem kínálnának legalább egy ilyen lehetőséget, akkor a kártyadíjat hozzá kellene adni a hirdetésben közölt árakhoz.

Aki először foglal fapados társaságnál, jobb, ha barátkozik a gondolattal: bizonyos cégeknél a kártyadíjat személyenként és szakaszonként kell kifizetni, tehát két ember retúrjegyére négy foglalási díjat számolnak fel. Van, ahol az online és a reptéri check-in is fizetős, annak ellenére, hogy check-in nélkül nem lehet felszállni a gépre, tehát ezt is hozzá kell adni az árhoz.

A légitársaságok ezeken a szolgáltatásokon keresik a nagy pénzt, ezért a foglalási rendszereket úgy tervezték, hogy a gyanútlan utas minél többet megvegyen, és ne tűnjön fel neki, hogy lehetősége van nem kérni őket. Például az elsőbbségi beszállás esetében a honlapokon alapértelmezésben az van beikszelve, hogy kéri az utas, ha mégsem, ki kell kapcsolnia az opciót.

A biztosítás esetében az állampolgárság megadását kérik, s csak a magyar megnevezése után találni azt az opciót, hogy „nem kérek biztosítást”. Egy hatezer forintosnak hirdetett repülőjegy így akár 28-30 ezerbe is kerülhet a végén.

Forrás: NOL.hu
www.nol.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *