56 milliárdot adott a bankoknak az MNB

Kezdetnek igen pozitívnak minősíthető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új likviditásnövelő eszköze, a kétéves futamidejű fedezett hitel, amelynek első tenderén az arra jogosult bankok 56 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be.

Bár Suppan Gergely véleménye szerint nem az MNB által felkínált 56 milliárd forint fogja fellendíteni a vállalati hitelezést Magyarországon, az MNB kezdeményezése mégis fontos szerepet játszhat a vállalati hitelezésben. „A lényeg, hogy ne akadjon el a vállalati hitelezés, a hitelezési fogaskerekek számára az MNB hitel olajként szolgálhat” – fogalmazott az elemző.

A bankok számára megbízható, kiszámítható forrásként szolgál az MNB hitel, amely középtávú (kétéves) forrás, változó kamatozású, hiszen a jegybanki alapkamattal együtt változik. Az elemző hozzátetette azt is, hogy a kétéves futamidejű MNB hitel segítheti a bankokat abban is, hogy javít a rövidtávú források (betétek) és a hosszútávú eszközök (kihelyezések) között megbomlott összhangon.

Az MNB közleménye szerint a mennyiségi korlát nélkül meghirdetett hiteltenderen a jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta. A hitel futamideje 104 hét. A hitel kamatlába a futamidő alatt érvényes jegybanki alapkamat átlagos mértéke.

Simor András, az MNB elnöke egy héttel ezelőtt, a kamatdöntő ülés után azt mondta a jegybank kétéves hiteltenderéről: az igazi védőhálót jelent a hazai hitelintézetek számára, véleménye szerint a bankok a jövőben nagyobb biztonságban érezhetik magukat a források tekintetében. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy  a jegybanknak nincsenek eszközei a hitelezési hajlandóság növelésére. A jegybank eszközei számottevően támogatják a vállalati hitelezés újbóli beindulását, de önmagukban nem elégségesek ehhez. „Az ismert mondás szerint a lovat oda lehet vezetni a vályúhoz, de hogy igyon, arra nem tudjuk rákényszeríteni” – fogalmazott.

„A Magyar Bankszövetség pozitívan értékelte az MNB-nek azt a szándékát, hogy egy új kétéves hiteleszközzel javítsa a bankok hitelezési képességét. A bankszektor elmúlt évi veszteségei, az ez évre is áthúzódó pótlólagos terhek, a banki forrásköltségek emelkedése és az elfogadható kockázatú hitelkereslet szűkössége fékezi a bankok hitelezési képességét. Amennyiben a bankok teljesíteni tudják a jegybanki hiteltender feltételeit, és ezáltal likviditási helyzetük javul, úgy hitelezési képességük is bővülhet az előttünk álló két évben” – kommentálta az MNB bejelentését Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsadója.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *