Az OTP megmenti az önkormányzatokat

Az OTP Bank árfolyamrögzítéses konstrukciót kínál a svájci frankban eladósodott önkormányzatoknak. Az árfolyamrögzítés legfeljebb 3 évig, 2014. december 31-ig tart, ebben az időszakban az OTP 200 forint/svájci frank árfolyamon történő adósságtörlesztést ajánl az önkormányzatoknak. Az árfolyamrögzítés nem azt jelenti, hogy az árfolyam feletti adósságot a bank elengedi, a 200 forintos árfolyam feletti felhalmozódó adósságra egy forint hitel nyilvántartási számlát hoznak létre, az ott halmozódó összegre 3 havi BUBOR +1,5 százalékos kamatot kell fizetnie az adósnak, a terhet a teljes futamidőre terítik. A bank egyéb költséget nem számol fel – derül ki a portfolio.hu tudósításából.

Az elmúlt időszakban a svájci alapkamat jelentősen csökkent, ami valamelyest tompította a forint gyengüléséből eredő negatív hatásokat. A forintgyengüléshez azonban érdemes hozzátenni, hogy a forint gyengülése szektor szinten 12 milliárd forintos többletterhet jelentett az önkormányzatoknak, amely az önkormányzatok bevételének csupán 0,4 százalékát teszi ki. Összességében tehát a forintgyengülés és az abból származó hatások nem indokolnák szektorszintű, minden önkormányzatra kiterjedő megoldást.

Rövid távú, likviditási jellegű segítséget nyújt az OTP, amely az önkormányzatok és a bank számára is előnyös. Az OTP azoknak az önkormányzatoknak kínálja a kontrukciót, amelyek számlavezetési kapcsolatban állnak a bankkal, svájci frank kötvénnyel rendelkeznek, és a kötvény törlesztése már megkezdődött.

Nagyra nőtt adósságok

Az elmúlt években az önkormányzatok pénzügyi helyzete folyamatosan romlott, gyakorlatilag politikai ciklusoktól függetlenül. Míg 1991-92-ben az önkormányzatok a GDP 20 százalékára rúgó nettó pénzügyi vagyonnal rendelkeztek, addig ma már nettó adósságról beszélhetünk, hangzott el a sajtótájékoztatón a portfolio.hu tudósítása szerint.

A 2000-es évek közepén 500 milliárd forint értékben bocsátottak ki devizakötvényt az önkormányzatok, 2007-2008-ra alakult ki jelentős állomány és jellemzően 2011-ben kezdődött meg ezeknek a kötvényeknek a lejárata.

Tavaly év végére 1600 milliárd forintra emelkedett a szektor adósságállománya, ebben benne van a külföldi bankok és a szállítók felé fennálló adósság is. Mivel a svájci frank kamata csökkent, ez az adósságszolgálatot valamelyest csökkentette, illetve tompította a forint gyengüléséből adódó negatív hatásokat. További optimizmusra adhat okot, hogy elemzők szerint a svájci frank a következő időszakban gyengülni fog, a következő időszakban a CHFHUF az elemzői konszenzus alapján a 200-as szint alá csökkenhet.

Jelenleg a problémát az okozza, hogy az önkormányzati törvény még sok bizonytalanságot rejt, feladatfinanszírozást vezetnek be, ezért az önkormányzatok költségvetése, kiadásaik és bevételeik nehezen kalkulálhatók, ez a bankok helyzetét is nehezíti.

Wolf László véleménye szerint az OTP továbbra is fontos ügyfeleknek tartja az önkormányzatokat és szívesen végzi finanszírozásukat. Hitelezésre továbbra is szükség van, hiszen az EU támogatásokhoz a saját erőn felül hitelre is szükség van.

OTP és a szektor

2011 végére az önkormányzatok banki adóssága 983 milliárd forintot tett ki, ebből 292 milliárd forintot tett ki az OTP állomány, ebben a hitelek és a kötvények is benne vannak.

Tavaly év végén az OTP 405 millió svájci franknyi kötvényállománnyal rendelkezett, svájci frank hiteleket az OTP nem nyújtott az önkormányzatoknak. A CHF kötvényállománynak 2-3 százaléka a nem teljesítő állomány.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *