430 milliárdot nyert Magyarország januárban az erősebb forinton

Csökken, de még így is magas

Több mint 400 milliárd forinttal csökkent januárban a központi költségvetés bruttó adósságállománya a forint erősödésének köszönhetően. Az adósság összege azonban még így is majdnem 550 milliárd forinttal magasabb, mint egy éve.

Meglett az erősebb forint eredménye

Január végén 20 526,7 milliárd forint volt a központi költségvetés bruttó adóssága, ez 428,8 milliárd forinttal alacsonyabb, mint a tavalyi év végén – derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legfrissebb statisztikájából. A forintadósság decemberhez képest 131,1 milliárd forinttal nőtt, így január végén 10 493,3 milliárdot tett ki, míg a devizaadósság 583,1 milliárd forintos csökkenés után 9587,3 milliárd forint volt az év első hónapjában.

A devizaadósságunk utoljára 2011 augusztusában volt a januárinál alacsonyabb, azóta a forint gyengülésének köszönhetően rendre 10 000 milliárd feletti értékeket mért az ÁKK.  A januári devizaadósság-csökkenés szintén a forint árfolyamának volt betudható, hiszen az év első hónapjában a december végi 311,13-ról 293,70-re erősödött a forint az euróval szemben.

Vagyis a számok azt mutatják, hogy a forint 5,6 százalékos erősödése mellett a devizaadósságunk szinte hajszálra ugyanekkora mértékben csökkent. A devizaadósságon belül a hitelek és az állampapírok állománya egyaránt csökkent. A devizahitelek összege január végén 261,1 milliárd forinttal volt kevesebb, mint egy hónappal korábban, míg a devizában kibocsátott állampapírok állománya egy hónap alatt 322 milliárd forinttal csökkent.

A forintadósságon belül a hitelek állománya stagnált, mindössze egymilliárd forinttal csökkent decemberhez képest, míg a forintban kibocsátott államkötvények állománya 132,1 milliárd forinttal növekedett. A központi költségvetés forintadósságán belül a legnagyobb tételt az állampapírok teszik ki, hiszen a 10 493,3 milliárdos összegből 9903,5 milliárd ilyen volt.

Egy év alatt 540 milliárddal nőtt az adósság

2011 januárjához viszonyítva a központi költségvetés múlt havi bruttó adóssága 539,1 milliárd forintos növekedést mutatott, hiszen egy évvel ezelőtt még 19 987,6 milliárdos adósságról számolt be az ÁKK. A növekedés főleg a devizaadósságnak volt betudható, hiszen még a januári forinterősödéssel is 914,5 milliárd forinttal magasabb volt a devizaadósság, mint egy éve. Vagyis a teljes adósság 2,7 százalékos emelkedése mellett a devizában fennálló tartozás egy év alatt 10,5 százalékkal emelkedett a gyengébb forintnak köszönhetően.

Tavaly év közben sokszor azért volt csalóka az adósságstatisztika, mert az év közben lejáró devizakötvények megújítására már tavasszal új kötvényeket bocsátott ki hazánk. Most azonban a januári adatnál ezek már nem torzítják a képet, hiszen az év végén visszafizettük a Nemzetközi Valutaalap kétmilliárd euróját is, mely a 2008-ban felvett hitelcsomag első részletét jelentette.

A fentiek miatt a devizában denominált államkötvény-állományt is év/év alapon érdemes összevetni. A tavaly januári 4461,1 milliárd forint után a múlt hónapban 5390,3 milliárdot tettek ki a devizakötvényeink. Vagyis az éves növekedés szinte teljes egészében ezen a soron tapasztalható, a devizahiteleink állománya még kismértékben csökkent is egy év alatt.

Beke Károly

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *