Minden második magyar kkv hitelt venne fel

A megkérdezett kis- és középvállalkozások 54 százalékának lenne szüksége valamilyen hitelforrásra – derül ki egy friss felmérésből. A cégek ötöde azonban magában sem bízik, nem gondolja, hogy ki tudná termelni a hitelt.

Hitel kellene, de nem mindenkinek van

“Arra vagyunk kíváncsiak, hogy a kkv-vezetők, cégvezetők hogyan látják a cégük és a szektoruk jövőjét. Most azt látjuk, hogy fél év alatt 8 százalékkal esett a megkérdezett 700 cégvezető jövőbe vetett bizalma” – hangzott el az OTP kkv konjunktúraindexének szerdai bemutatásán.

Az indexet készítő Policy Agenda részéről Kiss Ambrus elmondta: azt tapasztalják, hogy a cégeknek nincs forrásuk, ezt tőkével, hitellel vagy pályázatokkal tudják orvosolni. A felmérésben megkérdezett cégek többsége jelenleg is rendelkezik valamilyen hitellel, emellett 54 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy újabb hiteltermékre lenne szüksége. Ugyanakkor ezeknek a vállalkozásoknak csak négyötöde érzi magát képesnek arra, hogy a hitel összegét kitermelje.

Kiss Ambrus kiemelte: a megkérdezett cégek nagy része beruházásokra venne fel hitelt, 25 százalékuk napi likviditási problémákat orvosolna, 14 százalék piacbővítésre használná a banki forrást, míg 9 százalék új munkahelyeket teremtene. “A pályázatok terén azt láttuk, hogy minden második kkv indult már valamilyen pályázaton, ugyanakkor a hangulat pesszimista, minden második cég szerint ha elindulna egy pályázaton, akkor nem lenne esélye nyerni” – mondta a Policy Agenda szakembere.

A cég felmérése szerint a vállalatok 44 százaléka 25 millió forint feletti hitelt venne fel, ami a kkv-körben kifejezetten magasnak számít. A vállalkozások majdnem negyede 15-25 millió forint közötti összeget, 22 százalékuk pedig 5-15 millió forintra tartana igényt.

Az OTP a startvonalnál áll

“Mi a beruházási hitelek irányában indulnánk el a felmérés tapasztalataiból kiindulva, két konstrukcióban gondolkodunk, melyek állami illetve uniós támogatással valósulhatna meg” – mondta Csonka Tibor, az OTP Mikró-és Kisvállalati igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

A hitelek árazásáról a szakember egyelőre nem tudott nyilatkozni. Arra a kérdésre, milyen feltételeknek kell megfelelnie egy cégnek a hitelhez, Csonka kiemelte: ha egy cégnek negatív a saját tőkéje, az elmúlt két évben veszteséges volt vagy köztartozása van, akkor a bankok nem szívesen hitelezik. “Mi azokat szeretnénk megszólítani, akik megfelelnek ezeknek a kritériumoknak” – mondta a bank szakembere.  Szerinte nem azok a cégek fogják előre vinni a magyar gazdaságot, melyek veszteségesek.

“Az OTP-nek van arra megfelelő forrása elkülönítve, hogy a kkv-szektort finanszírozza. Egyelőre nincs okunk azon gondolkodni, meddig hitelezhetünk, elkötelezettek vagyunk” – emelte ki Csonka Tibor. Hozzátette: tavaly ősszel a meghirdetett Széchenyi 50 program keretében 835 vállalkozásnak összesen hatmilliárd forintnyi hitelt helyeztek ki.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *