2012: megkezdődik az eurózóna szétesése

Euró válság

Elemzők szerint valószínűbb az euróvég, mint a válság megoldása. Jövőre jön a drachma és a recesszió.

Az euróövezet mindenképpen recesszióba süllyed jövőre, akár sikerül megoldást lelni az adósságválságra, akár nem. A különbség a gazdasági teljesítmény szempontjából valószínűleg csak annyi lesz, hogy a megoldás elmaradása esetén még meredekebb visszaesésre kell számítani.

Az egyik legtekintélyesebb elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) jövő évi alapeseti prognózisa szerint a valutaunió GDP-értéke 2012 egészében átlagosan 0,6 százalékkal csökken.

A CEBR londoni közgazdászai azonban kidolgoztak egy kockázati forgatókönyvet is, amely azzal számol, hogy a politikai döntéshozóknak jövőre sem sikerül megegyezniük az euróválság megoldásáról. Ez egy vagy több tagállam távozásához, egyes államadósok törlesztésképtelenné válásához és bankcsődökhöz vezet. E forgatókönyv megvalósulásának esetére a CEBR 2 százalékos átlagos euróövezeti GDP-visszaesést valószínűsít 2012-re.

Az euróövezet legalább részleges szétesésére és annak várhatóan súlyos gazdasági következményeire más nagy londoni házak is kidolgoztak forgatókönyveket 2012-es és távlati prognózisaikban.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) januárra szóló világgazdasági előrejelzésében 40 százalékosra taksálta az euróövezet két éven belüli szétesésének esélyét. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, de a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.

A cég londoni elemzői szerint ha a valutaunió összeomlik, a jelenlegi euróövezeti országok GDP-értéke a legutóbbi csúcsszinthez mérve legalább 10 százalékkal zuhanna, de az így számolt visszaesés mértéke elérhetné a 25 százalékot is. Az EIU katasztrófa-forgatókönyve szerint a munkanélküliség a legtöbb eurótagállamban 20 százalék fölé emelkedne, a legsúlyosabban érintett országokban pedig megközelítené az 50 százalékot, és évekbe telne az európai életszínvonal visszatérése a válság előtti szintekre.

Egy másik nagy  gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics új előrejelzése szerint 2012 valószínűleg döntő év lesz a valutaunió számára, és ha az európai döntéshozók nem állnak elő a régóta ígért átütő erejű megoldási javaslatokkal, akkor az euróövezet „megszűnik létezni jelenlegi formájában”. A ház londoni elemzői ez utóbbi fejleményt valószínűbbnek tartják, mint az euróválság megoldását, és azzal számolnak, hogy 2012-ben megkezdődik az euróövezet „korlátozott formájú” felbomlása.

A Capital Economics e forgatókönyve alapján jövőre Görögország távozik, és 2013-ban „további kis tagállamok követik”. A ház az általa valószínűsített, ebből eredő gazdasági-pénzügyi felfordulás miatt 2012-ben 1 százalékos, 2013-ban már 2,5 százalékos euróövezeti GDP-visszaeséssel számol.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *