Pecsét nélkül nem érvényes?

Kell vagy nem?

Kell vagy nem?

Megszoktuk már, hogy a cégek által kötött szerződéseken pecsét, bélyegző van. De vajon mindig kötelező? Mi történik, ha lemarad? Pecsét nélkül is érvényes lehet egy szerződés? Mit mond erről a jog?

Ügyvédi pályám során sokszor sokféle szerződéssel találkoztam már. Volt ahol gyönyörű céges pecsét hívta fel magára a figyelmet, jelezvén, hogy a szerződő fél a cég. Olyan is volt azonban, ahol nem volt pecsét az aláírásnál. Mi helyes és miért?

Ahhoz, hogy a választ megértsük, meg kell néznünk, hogy mi a jogszabályi, törvényi előírás, ha egy cég nevében ír alá valaki egy szerződést, vagy hivatalos dokumentumot.

A cégjegyzés

Cégjegyzésnek hívjuk a cég írásbeli képviseletére vonatkozó jogot, az aláírási jogosultságot.
A cégjegyzésnek, vagyis a cég nevében történő aláírásnak olyan módon és formában kell megtörténnie, ahogyan az a hiteles aláírási címpéldányban, vagy aláírás-mintában szerepel.

Az aláírási címpéldányt közjegyző jogosult elkészíteni, az aláírás-mintát ügyvéd. A kettő azonban ugyanazt a célt szolgálja, hitelesen tanúsítja, hogy ki és milyen módon írhat alá a cég nevében.

Hogyan érvényes az aláírás?

Az aláírási címpéldány, vagy aláírás-minta pontosan tartalmazza, hogy a cég aláírása milyen formában történhet. Ez például így nézhet ki:

Gipsz Jakab a Mindig Nyereséges Kft-t akként jegyzem, hogy a cég kézzel, géppel előírt, előnyomott vagy nyomtatott teljes vagy rövidített cégneve alá vagy fölé nevemet önállóan az alábbi minta szerint írom.

A kulcs tehát az, hogy a fenti példa szerint a cég teljes vagy rövidített neve az aláíráskor fel legyen tüntetve. Lehet ez kézírással, vagy nyomtatva, vagy akár pecsét formájában is.

Amennyiben olyan okiratot írunk alá a cég nevében, melyre előre nem nyomtatták rá a cég nevét, akkor a hiányzó cégnevet egy bélyegzővel pótolhatjuk. Megtehetjük ezt azonban akár kézírással is, ha a hivatalos aláírási címpéldányunk, vagy aláírás-mintánk megengedi, mint a fenti példában.

Nem a pecsét, a bélyegző az, ami kötelező! A lényeg, hogy a cégnév a hivatalos cégjegyzés alapján feltüntetésre kerüljön.

Inkább többször, mint egyszer sem

Abból azonban baj nem lehet, ha rendszeresen használunk bélyegzőt is az aláíráskor. Inkább többször szerepeljen a hivatalos cégnév, mint egyszer sem.

Forrás: Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
www.kocsis-iroda.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *