Hiába álmodnak hitelről a magyar kisvállalkozók

Vállalati hitelezés?

Vállalati hitelezés?

Egyre jobban szűkül azoknak a vállalatoknak a köre, akik hitelhez juthatnak a bankoknál, és ők is egyre magasabb kamatok mellett kapnak kölcsönt – derül ki a jegybank legfrissebb felméréséből. A lakossági hitelek terén a bankok a jelzáloghitelek kamatainak emelésére készülnek a következő hat hónapban.

Sok vállalat drágán sem jut hitelhez

“A hitelképes kis- és mikrovállalkozások számára drága a hitelhez jutás, ami miatt egyre több kkv szorul ki a hitelezésből” – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön ismertetett hitelezési felméréséből. A vállalati hitelezésben régóta az tapasztalható, hogy a kockázatkerülés csökkenti a bankok hitelezési hajlandóságát, újabban a hitelezési képesség csökkenése is hozzájárul a visszaeséshez. A jegybank már a november elején bemutatott pénzügyi stabilitási jelentésben is jelezte, hogy a bankok likviditási- és tőkehelyzetének romlása tovább ronthatja a hitelezési képességet, egyre inkább előtérbe kerülhet, hogy a pénzintézetek már nem csak nem akarnak, de nem is tudnak új hiteleket nyújtani.

“A legutóbbi felmérés óta jelentősen romlott a globális konjunktúra, eszkalálódott egyes országok adósságválsága, és megnövekedtek az európai bankrendszer kockázatai. Mindez negatívan hatott a bankok hitelezési képességére” – állapítja meg az MNB az októberi felmérés tükrében. Mindezeken felül Magyarországon a romló portfólióminőség és a végtörlesztés bankrendszerre gyakorolt hatása jelent további kockázatokon, egyúttal az európai helyzet romlása miatt nőtt az anyabankok felől érkező fertőzés veszélye.

“A vállalati forinthitelek kamata hosszabb ideje 8,5 százalék körül ingadozik, de erős aszimmetriát mutat, mivel ez a szám elsősorban a jó hitelképességű vállalatok kondícióit tükrözi” – emelte ki a jegybank csütörtöki sajtóbeszélgetésén Homolya Dániel, az MNB szakértője. Hozzátette: elsősorban a nem árjellegű feltételek szigorodása miatt egyre több vállalat szorul ki a hitelezésből, a kis- és közepes vállalatok pedig még optimális esetben is csak magas, 10 százalék feletti kamaton jutnak kölcsönhöz.

“Ezek az adatok nem okoztak meglepetést, a jegybank korábbi növekedési előrejelzéseiben is számolt azzal, hogy a vállalati hitelezés tartósan gyenge maradhat” – mondta az mfor.hu kérdésére Homolya Dániel. Az MNB legfrissebb prognózisa 2012-re 0,6 százalékos gazdasági növekedést tartalmazott.

Kamatemelésre felkészülni

A lakossági hitelek terén az októberben készült felmérés legfontosabb megállapítása az, hogy a bankok a jelzáloghitelek kamatainak emelkedését jelezték előre a következő fél évre.

A most készült felmérésben a bankok úgy nyilatkoztak, hogy alapvetően csökkenő keresletet tapasztalnak, elsősorban a lakáshitelek terén. Ebben a következő hat hónapban nem várnak komoly változást a pénzintézetek. A hitelkínálat visszafogott maradhat az előrejelzés szerint.

“A lakossági hitelezésben széleskörű szigorítás várható a következő fél évben, ez jellemzően a kamatkondíciókban jelenhet majd meg, de néhány bank a nem árjellegű feltételeken is szigorítana” – emelte ki Homolya Dániel. A kihelyezni kívánt mennyiségben a következő félévben sem várható érdemi pozitív változás.

Beke Károly

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *