A mobil pénztárca pörgetheti fel a kuponos vásárlást

Kuponok és mobilfizetés

Kuponok és mobilfizetés

A magyar kuponos alkuszcégek jövőjét alapvetően befolyásolhatja a mobil pénztárca elterjedése. Kedden technológiatörténeti mérföldkőhöz érkezünk: három magyar cég lehetővé teszi a mobiltelefonos fizetési módot. Köztük van a közösségi vásárlásban utazó Bónusz Brigád. Ebből az alkalomból szemügyre vettük, mennyit érnek a magyar kuponos cégek.

35 országból az egyik

A közösségi vásárló piacot szimplán “bónuszos-kuponos” ragadványnévvel illeti a köznyelv, amiben valószínűleg az is visszatükröződik, hogy a legtöbben a piacon legkorábban eszmélt  Bónusz Brigád nevű magyar start up társaságot, valamint a külföldi tőkéből indult Kupon Világot ismerik.

A “mindenki nyer” -elvre épülő modell azonban rövid időn belül széles körben elterjedt.  A win-win-szituáció tetszett a termékkel vagy szolgáltatással kereskedőnek, mert célzott marketinggel azonosíthatja a vevőit, miközben gyorsan és kis költséggel tud megszabadulni a készleteitől. Tetszett a vevőnek, aki potom áron talál rá egy-egy termékre (aminek a megvásárlásán persze lehet, hogy nem is gondolkodott volna); és tetszett az alkuszcégnek is a jutalék miatt.

A siker hátterében nyilvánválóan a közösségi oldalak felfutása áll, és az, hogy az újfajta értékesítési rendszer kreatívan tudott építkezni az interneten már korábban is hirdetett, de egy helyen nem elérhető szolgáltatásokra. A találmány új ugyan, de nem magyar. A modell alaptipusát az amerikai Groupon cég dolgozta ki, s ez a cég tavasszal azzal dicsekedett, hogy 35 ország 300 piacán már befutott az ötletük.

Az új vásárlási formáról az elmúlt hónapokban sok médium értekezett; kielemezték és mérlegre tették nemcsak a két, már említett céget, hanem a fejlett világon végigsöprő  jelenséget is. Arra azonban nem adtak választ, hogy a két magyarországi vállalkozás, vagy például a Lealkudtuk, a Napi Tipp, az Árbarátok, az Együtt és a többi, mintegy 40 cég voltaképpen mennyit is ér. A kérdés azért is időszerű, mert bár az online alkuszcégek idehaza komoly energiákat fektetnek abba, hogy összemérjék magukat az amerikai modellel, arról kevés szó esik, hogy a Groupon hónapok óta rapszodikusan változó pénzügyi megítélése milyen hatással lehet az itthoni cégekre.

Bajban a modell-rokon?

A magyar alkuszcégek beárazásának nehézségét a dinamikusan bővülő magyar piac határainak az ismeretlensége mellett az is nehezíti, hogy az amerikai “felmenő” neve hónapok óta negatív szalagcímekben szerepel a médiában. A Groupon vesszőfutása nagyjából azóta tart, hogy felvetődött, tőzsdére kellene vinni a céget. Idehaza a dotcom blog az elsők közt magyarázta, hogy mi a gond ezzel. De az már az országos média ingerküszöbét is elérte, amikor a Groupon pénzügyi mérlegéről sajátos számmisztikai elképzelések láttak napvilágot. A piac ma nagyjából 10 milliárd dollárra becsüli az internetes alkuszcég értékét, de ez volt már 25-30 milliárd és 5 milliárd dollárnál kevesebb is – vagyis a cég értéke nagyjából úgy viselkedik, mint a hullámvasút.

A legutóbb szeptemberben elhalasztott részvénykibocsátás ma vesz új lendületet: a Groupon ugyanis hétfőn kezdi meg a road show-ját a nyilvános befektetők felkutatása érdekében. A chicagói székhelyű cég (melyben a fő részvényesek közé tartozik a Capital Group, a T. Rowe Price Group, a Fidelity Investments és a Morgan Stanley Investment Management is)  30 millió részvényének keres gazdát, és ha sikerül, az elemzők szerint nagyjából 540 millió dollárnyi friss pénz kerülhet a rendszerbe.

Azt, hogy ez mire lehet elég, nehéz megmondani. Egyrészt, mert a cég kiadás-bevételi mutatói, amiket a New York Times a napokban publikált, elég ijesztőek (ebből az világosan látszik, hogy a cég a legutóbbi negyedévben 878 millió dolláros forgalom mellett 102,7 millió dolláros veszteséget termelt , és miközben a készpénztartalékok eléték a 225 millió dollárt, az utóbbi hat hónapban ennek majd a dupláját, 432 millió dollárt költöttek különböző marketingre). Másrészt viszont a Groupon éppen az utóbbi időben nemcsak, hogy drasztikus  költségcsökkentő intézkedéseket vezetett be, de a regisztrált felhasználói száma az egy évvel korábbi 21 millióról 143 millió főre emelkedett, s a napi kínálatból rendszeresen vásárlók száma is drasztikusan (4,6 millióról 30 millióra) megnőtt.

Kis magyar alkuszpiac

Az internetes közösségi vásárlást bonyolító magyar cégek közül egyik sem akar a tőzsdére menni. Ennek oka főként az, hogy míg a chichagói “ős” 2008-as indulása óta  óriásira nőtt, az itthoni alkusz cégek a kis piacon is még csak főként növésben vannak. Jelenleg azt is többnyire csak saccolni lehet, hogy mennyi hasznot termelhetnek, már ha nem veszteségesek. A webes alkusz-piacot jól ismerő elemzők szerint az egész magyar bónusz-kupon flotta értéke a 300 millió és a másfél milliárd forint közötti értékre saccolható. A piaci méretet Kis Gergely, a GKIeNET vezetője fél évvel ezelőtt még 2-3 milliárd forint közötti nagyságúra prognosztizálta erre az évre. Ma már azt mondaná, hogy lehet akár 3,5 milliárd forint értékű is.

Májusi adataik szerint az árbevétel alapján a Bónusz Brigád (112.8 millió Ft), a Kupon Világ (99.4 millió Ft) és a Napi Tipp (52.5 millió Ft) jelentette az élmezőnyt. Kis szerint a sorrend és az erőviszonyok azóta sem változtak. Akkor is a Kupon Világnál volt a legtöbb ajánlat, de egy akcióra lebontva a Bónusz Brigád mégis nagyjából tíz százalékkal hatékonyabbnak bizonyult. A kedvezmények átlagos mértékének összehasonlításának nincs értelme (mert a százalékokat és a kiinduló árat, amiből a kedvezményt számolják gyakran marketing és reklám céllal is mozgatják), pláne, hogy ezek semmilyen összefüggést nem mutatnak az árbevétellel, az eladott bónusz/kupon, vagy akár az ajánlatok számával.

Az átlagos heti összpiaci árbevétel 70 millió forint körül lehet, ennek 85-90 százalékát bonyolítja a három fenti cég. A bruttó jutalék a piacon átlagosan harminc százalék, ez kerül hozzájuk, a többi a kereskedőé. Azt, hogy ebből mennyi marad végül a haszonra, az meglehetősen sok tényezőtől függ.  Költséget jelent az informatikai rendszer működtetése és folyamatos fejlesztési kényszer éppúgy, mint a humánerőforrás menedzselése, illetve a lokális médiajelenlét – és ez utóbbi sokba kerül. Egy szakmai befektetéselemző szerint ebben a szektorban az a minimum, hogy a cég névleges értékének legalább kétszeresét mindig “bele kell tolni” a struktúrába üzemanyagként, azért, hogy a rendszer mozgásban maradjon.

Beárazás helyett

Az, hogy mennyit érhet egyik vagy másik cég, végül úgyis azon múlik majd, hogy a vevő mennyit hajlandó érte fizetni. A tőkebevonás kérdése más eset, mert a kockázati tőkebefektetőnek tudnia kell, hogy a befekltetésük milyen megtérüléssel dolgozhat, a cégek valóban nyereségesek-e, vagy adott esetben pusztán előre menekülnek. “Az ígéretet ma már nem lehet eladni részesedés formájában!” – mondta egy online befektetési tanácsadó, aki szerint a siker attól is függ, hogy a tőkebevonás mögött “van-e jó sztori”.

A tőkebevonás az elkövetkező időszakban biztosan előtérbe kerül majd, mert a piaci szereplők többségének növekednie kell, ha talpon akar maradni. És hogy mi lehet a jó sztori?  Az általános fogyasztói szokásokat alapjaiban írhatja át a mobil pénztárca (NFC) elterjedése, a készpénz és bankkártya nélküli, mobiltelefonnanl történő fizetési mód.  Az NFC terjedése és felhasználási területeinek kiteljesedése pedig szinte biztosan vonzani fogja az olyan nagy szolgáltatókat, mint a Magyar Telekom, a Mol, az OTP vagy az Elmű.

Az első fecske meg is érkezett: a  MasterCard, a T-Mobil és a Telenor kedden közösen jelentik be a mobil fizetéses fizetési lehetőség elindulását: egész pontosan három cég kínálatát transzportálják át NFC-s formára. Van-e abban bármi meglepő, hogy közülük az egyik egy alkuszcég? A G-Roby és a Bookline mellett ugyanis a Bónusz Brigád lép elsőként erre az ösvényre. Vélhetőleg emiatt mondta Kaprinay Zoltán, a Bónusz Brigád ügyvezetője, hogy a jövő év első negyedévét ők már nyereséggel szeretnék zárni.

Forrás: HVG.hu
www.hvg.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *