Máris megszavazták a végtörlesztést

Lesz fixárfolyamos végtörlesztés.

Lesz fixárfolyamos végtörlesztés.

Rábólintott a parlamenti többség a nagy port kavart devizahiteles-mentő törvényjavaslatra, így jövő héttől megkezdődhet a frankhitelek végtörlesztése 180 forintos árfolyamon. A kormány a parlamenti vitában nem reagált Matolcsy György az osztrák pénzügyminiszterhez írt levelére, amelyben a nemzetgazdasági miniszter mindössze 100 000 adós megmentéséről beszélt.

277 igen szavazattal, 9 ellenszavazattal, 30 tartózkodás mellett a parlament hétfőn – egy héttel a bejelentés után – elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a devizahitelek végtörlesztését 180 forintos frank-, 250 forintos euró-, illetve 2 forintos jenárfolyamon. A valójában a kormány által kidolgozott és támogatott, de egyéni képviselői indítványként Rogán Antal révén benyújtott javaslatot a koalíció mellett a Jobbik támogatta, a jelen lévő szocialisták tartózkodtak, a nem szavazatok az LMP-től érkeztek.

A tehetősebb devizahiteleseknek segítséget nyújtó intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök ismertette múlt hétfői beszédében az országvédelmi program részeként, majd pénteken Rogán Antal, az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának az elnöke nyújtotta be.

A törvényt sürgősséggel 5 napon belül kihirdetik, a kihirdetését követő harmadik naptól 2012. április 1-jéig lesz hatályos. Az adósoknak a bankok felé legkésőbb december végéig jelezniük kell a végtörlesztésre vonatkozó igényt. Az adósnak a bejelentést követő 60 napon belül kell fizetnie.

Jön a pozitív adóslista is

Rogán Antal javaslata alapján létrejön a pénzügyi szakma által régóta sürgetett pozitív adóslista a természetes személyek esetében is. A tervezet szerint a lakossági hitelnyilvántartás segíti a hitelképesség megalapozottabb megítélését, a lakossági eladósodás csökkentését, a pénzpiac biztonságos működését.

A javaslat mind a személyi jövedelemadó, mind az ajándékozási, illetve a vagyonátruházási illetékkötelezettség alól mentesíti a végtörlesztőket, illetve kimondja, hogy a végtörlesztésnél a pénzügyi intézmény költségtérítést, díjat vagy jutalékot nem számíthat fel. A törvényjavaslat ki kívánja zárni az “indokolatlan közvetítői közreműködést” a végtörlesztést  finanszírozó hitelek felvételénél.

Annak, aki a végtörlesztést választja, de korában áthidaló hitelt kért, egyidejűleg azt is vissza kell fizetnie. Ez vonatkozik azokra is, akik már bejelentkeztek az árfolyamrögzítésre, esetleg októberi, novemberi vagy decemberi részletüket már a kedvezménnyel számolva fizetik. Nekik ki kell fizetniük ezt a tartozást is.

Egy péntek délelőtti sajtóértesülés szerint a kormány fontólóra vette, hogy a végtörlesztésre jogosultak körét más módon is korlátozza, például az eredeti hitel nagysága vagy a hátralékosság szerint. Giró-Szász András kormányszóvivő azonban közölte, hogy ilyen korlátozásra nem készül a kormány.

A végtörlesztés a jobb anyagi helyzetben lévő adósoknak nyújt segítséget, a többségnek nincs elég pénze a végtörlesztéshez, és várhatóan a hitel kiváltására elegendő forinthitelt sem tud majd felvenni. Aki azonban – az adósok mintegy 10 százaléka – képes forinthitelre váltani, és a kormány által biztosított lehetőséget kihasználva végtörleszt, az akár milliós nagyságrendű árfolyamnyereség mellett a havi részleten is spórolhat, ha elég olcsó forinthitelt választ. (Hogy mennyit, azt kalkulátorunkkal kiszámolhatja.)

A kedvezményes árfolyamú végtörlesztés – borítékolhatóan jogellenes – ötletét egyébként széles körű nemzetközi tiltakozás fogadta, hiszen jelentős kárt okozhat a zömmel külföldi tulajdonban lévő hazai bankoknak. Ha az Európai Bíróság az eddigi gyakorlatának és a magyar igazságügyi minisztérium szakértői véleményének megfelelően jár el, a lépés első körben a bankokat terhelő akár több száz milliárdos költségét a magyar államnak, azaz az adófizetőknek kell majd megfizetniük, de még nem tudni, mikor.

A PSZÁF legfrissebb, júniusi adatai szerint a háztartások teljes devizahitel-állománya 4985 milliárd forint, ebből 2560 milliárd forintot a lakáscélú állomány tesz ki.

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *