Nyugtalan lesz az ősz a tőkepiacokon

Az adósságválságra és a recessziós félelmekre eddig nem sikerült csattanós választ adnia a nagypolitikának. Emiatt elbizonytalanodtak a befektetők, s inkább rizikómentes eszközöket keresik. A baj az, hogy ezekből egyre kevesebb van – vélik a Quaestor elemzői.

A befektetők figyelmét a következő negyedévben is inkább a politikusi nyilatkozatok kötik le, ahelyett, hogy a vállalati teljesítményekre koncentrálnának, és azok alapján hoznák meg a döntéseiket. Az euróövezeti adósságválság és a világgazdaság lassulása okozta negatív hangulat ismét a magas osztalékhozamú, stabilabb részvények felé terelheti a befektetők egy részét – véli Háda Bálint, a Quaestor csoport vezető elemzője. Hozzátette: az államadósság-válság is kijózanító pofont adott a befektetőknek és eddigi gondolkodásmódjuk átértékelésére ösztökélte azzal, hogy felülírta a kockázatmentes hozam korábbi definícióját, hisz bebizonyosodott, hogy aki kockázatmentesen kíván befektetni, az nem kap kamatot a pénze után.

Egyértelművé vált, hogy a „vedd meg és tartsd” stratégia a részvénypiacokon immár nem működik, sokkal inkább kedvez a jelenlegi környezet azoknak a befektetőknek, akik képesek meglovagolni az árfolyammozgások hullámait és akár napon belüli ügyletekkel profitra szert tenni. Miután a globalizáció megtorpant, a sikeres befektetésekhez érdemes külföldre merészkedni, olyan országokat keresve, amelyek jelenleg is jó konjunkturális kilátásokkal rendelkeznek – ad tanácsot Quaestor.

A jelenlegi időszak az iparági befektetések helyett inkább az egyedi részvényekből való portfólió összeállításának kedvez. A kiválasztás során egy új szempont is a korábbi időszakhoz képest nagyobb súllyal, és eltérő kockázatot jelentve esik latba: fontos értékelni az adott vállalat állammal fennálló kapcsolatait.

A befektetők hangulatát az elmúlt hónapokban főként a Fed kötvényvásárlásainak további sorsáról szóló találgatások, az amerikai makrogazdasági adatok minősége, az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos viták, a vállalati eredmény-várakozások és az európai adósságproblémák elmélyülése határozták meg. A vártnál kedvezőtlenebb gazdasági adatok miatt a befektetők egyre jobban aggódtak a vállalati eredményvárakozások esetleges csökkenése miatt, ami ronthatja a piaci értékeltségi szinteket, és így lefelé hajtotta a részvényárfolyamokat.

A második negyedéves jelentési szezon egyik legérdekesebb tapasztalata az volt, hogy azok a vállalatok tudták legjobban növelni jövedelmezőségüket, amelyek jelentős nemzetközi kitettséggel rendelkeznek, és árbevételük meghatározó része az ázsiai térségből származik. Ide sorolhatóak a technológiai szektor vállalkozásai, továbbá a fogyasztási szektorban érdekelt cégek.

Példa erre a német autógyártók ragyogó teljesítménye, a Mercedes, az Audi és a BMW kínai eladásai például szinte valamennyi egymást követő negyedévben új rekordot hoznak. Az előttünk álló hónapokban továbbra is csapkodó és ideges piacra számítunk, mivel a legfőbb bizonytalansági tényezők továbbra is fennmaradnak – vélekedett Háda Bálint.

A magyar gazdaság növekedési kilátásait illetően aggodalomra ad okot, hogy a termelés és az export egyre kisebb ütemben bővül, illetve a lakossági fogyasztás sem élénkült a kormányzati intézkedések ellenére sem. A fogyasztói árak májustól mérsékeltebb ütemben emelkednek, de a globális kockázatok és törékeny hangulat közepette kamatcsökkentésre nem látunk teret az idei év hátralévő részében. Az államadósság célszint alá csökkentése, a GDP-arányos költségvetési hiányszint tartása, valamint a hosszú távú munkahelyteremtés célja prioritást élveznek a kormányzati munkában.

A Széll Kálmán cselekvési tervben célzott források egy része ugyanakkor kétséges a jogszabályi változások csúszása miatt és az adó-bevételek jövő évi teljesülése is megvalósítási kockázatot hordoz, az alacsonyabb növekedés nyomán. A nyári hónapokban a hazai részvénypiac a nemzetközi trendekkel együtt mozgott, az augusztusi zuhanás hasonló mértékben érintette a fejlett piaci és régiós indexeket is, a korábban tapasztalt relatív alulteljesítés a BUX esetében tehát megszűnni látszik.

A forgalom sajnos továbbra is rendkívül alacsony, a nagyobb piaci szereplők kevésbé vesznek részt a hazai részvénykereskedelemben. Ez a sajnálatos tendencia a következő hónapokban is fennmaradhat, bár az őszi hónapokban számítani lehet némi élénkülésre. A jelenlegi nyomott helyzetben a várható kormányzati intézkedések tovább nehezítik, sőt szinte lehetetlenné teszik néhány jelentősebb kibocsátó részvényeinek helyes értékelését. A Quaestor első helyen a Molt preferálja.

A devizapiacon továbbra sem látják jelét a bizalomnak, a finanszírozási és likviditásnöveléssel kapcsolatos spekuláció marad a mozgatórugó. A japán jen menedékdeviza szerepe felértékelődött, mivel a svájci frankra már negatív kamatlábakat jegyeznek. A nyersanyagdevizák továbbra is felülteljesítőek lehetnek az euróval és a dollárral szemben, a feltörekvő piaci devizák is tarthatják magukat. Vételre ajánlják a svéd, a dán és a norvég koronát.

A forint frank árfolyam a 225-230-as sávban fog mozogni, ameddig az SNB tartani írja a frank euróval szemben az 1,20-as szintnél felállított árfolyamküszöböt. Az euróárfolyamot az adósságválság mellett a régiós hírek mozgatják majd, azaz rajtunk kívülálló események is komoly hatással lehetnek az árfolyamra. A Lengyelországgal szemben pénteken megfogalmazott hitelminősítői kritikára például azonnal gyengülni kezdett a forint. Egy-egy ilyen hír akár 290 forintig is feltornászhatja az euró árfolyamát.

A nemesfémek piacán a hosszú távú emelkedő trend töretlen, így az árfolyameséseket vételre érdemes kihasználni. Az aranypiacon nem alakult ki buborékjelenség, a sárga fém továbbra is első számú menedékeszköz lehet a piacon.

Forrás: NOL.hu
www.nol.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *