Budapest feladja függetlenségét – ugrás a sötétbe

Forrás: Napi Gazdaság

Forrás: Napi Gazdaság

Elkerülhetetlennek látszik a BÉT csatlakozása valamely nagyobb tőzsdei kereskedési rendszerhez, a Xetra rendszer tervezett átvételével kapcsolatban azonban nem történt megfelelő egyeztetés és számos fontos kérdést nem tisztázott a tőzsde.

Kritikaként is felfogható összegzéssel készült a Budapesti Értéktőzsde felügyelőbizottsága a társaság pénteki rendes évi közgyűlésére. A felügyelőbizottság (fb) részvényesekhez írott levelében a Xetra kereskedési rendszer tervezett bevezetésével kapcsolatos, a rendszert szintén használó Wiener Börse által delegált vezetés ismert érvei mellett a magyar piaci szereplők józan ellenérveit is felsorolja.

Az fb szerint a tőzsdék összeolvadásának globális folyamatában elkerülhetetlen lesz, hogy a BÉT is csatlakozzon valamely nagy kereskedési rendszerhez, azonban felhívják a figyelmet, hogy ezt csak a piaci résztvevők érdekeinek figyelembevételével és az összes lehetőség mérlegelésével ajánlatos meglépni.

A testület úgy látja, hogy a piaci szereplők számára eddig nem tették egyértelművé, hogy miért szükséges az eddig tökéletesen működő MMTS-rendszer lecserélése, különösen egy olyan válsághelyzetben, amikor a befektetési szolgáltatók megszenvedték a forgalomcsökkenés és a speciális adók hatásait. Azt sem tették eddig világossá, pontosan milyen költségekkel járna az átállás a tőzsde és a piaci szereplők számára. Szintén nem tisztázták eddig, hogy ezen költségekből mit állna a tőzsde és mit a piaci szereplők, s nem tudni, pontosan milyen megtakarításokkal járhatna az új rendszer bevezetése. Az átállás ellen szóló érv lehet, hogy a sokszor hangoztatott átjárhatóság a közép-európai tőzsdeszövetség tagjai között a hazai befektetési szolgáltatók számára nem elsődleges fontosságú. Az fb szerint a derivatív kereskedés vonatkozásában javasolt Eurex bevezetéséről ráadásul még tervek sem kerültek nyilvánosságra.

A levél szerint a piaci szereplők aggályosnak találták a BÉT elemzéseit a Xetra rendszer bevezetésének hatásairól is. A kifogások szerint az elemzések nem voltak kellően objektívak, s nem tértek ki kellőképpen a várható negatív hatásokra. A bevezetés tervezett menetrendjével szintén adódnak problémák, nemcsak a hazai szereplők mérsékelt lelkesedése miatt, hanem azért is, mert – úgy tűnik – nem történtek megfelelő egyeztetések a Deutsche Börsével. Kiderült ugyanis, hogy a Xetra rendszer következő verzióváltása nagyobb horderejű, mint azt korábban sejtették, s ezért a 2011 második negyedévére tervezett bevezetés inkább csak 2012 harmadik negyedévében lenne reális.

Deák Bálint

Forrás: Napi Gazdaság
www.napi.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *