Martonyi János: “Akarjuk az eurót és bevezetjük azt”

Martonyi János

Martonyi János

Magyarország akarja az eurót és bevezeti azt – hangsúlyozta Handelsblatt című lapnak adott nyilatkozatában Martonyi János.

A Berlinben tartózkodó magyar külügyminiszterrel készített interjút a német üzleti napilap pénteki számában közölte.

Martonyi János kifejtette, hogy Magyarország csatlakozni kíván az euróövezethez. Ez – mint rámutatott – gazdasági és politikai érdeke. “A kérdés csak az, hogy az eurót mikor vezetjük be” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy nem tud időpontot említeni.

A német lap kérdésére válaszolva a külügyminiszter annak a nézetének adott hangot, hogy az euró megmentését célzó csomag nem korlátozza a nemzeti parlamentek jogát a költségvetés megalkotására. Valamennyien kötelezettséget vállaltunk arra, hogy a nemzeti költségvetést az Európai Bizottság elé terjesztjük, hogy ezáltal biztosítsuk Európa pénzügyi politikai stabilitását – fogalmazott.

“Egy dolog azonban bizonyos, mégpedig az, hogy az uniós tagállamok nemzeti költségvetéseit a nemzeti parlamentek dolgozzák ki” – hangsúlyozta.

A magyar kormány által bevezetett válságadót, a külföldi beruházók ezzel kapcsolatos aggodalmait firtató kérdésre a miniszter válaszában utalt arra, hogy ezek az adók csupán átmeneti időre szólnak, és egyre több cég megérti ezt. “Éppen ezért is rendkívüli módon örülünk annak, hogy – miközben bírálatok hangzanak el – azokkal párhuzamosan nagy beruházások történnek Magyarországon” – jelentette ki Martonyi János, utalva az Audi, az Opel és a Daimler beruházására.

A Handelsblatt ennek kapcsán arról kérdezte a minisztert, vajon mindez segíthet-e az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól  (IMF)kapott pénzügyi segély visszafizetésében. Martonyi válaszában utalt arra, hogy Magyarország e mentőcsomag háromnegyed részét vette csak igénybe. A pénzpiacokon most kedvező finanszírozási forrásokhoz jutunk – mondta a miniszter, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy mindenekelőtt az államadósság csökkentése a cél.

Az interjú rövid külpolitikai részében a magyar külügyminiszter kijelentette, hogy a közös európai uniós külpolitika most van kialakulóban. Úgy vélekedett, hogy a Lisszaboni Szerződés jóváhagyását követőn az EU még “kezdeti szakaszban” van.  A közös külpolitika azonban az Európai Unió egyik legfőbb tartóoszlopa lesz – jelentette ki Martonyi János, hangsúlyozva, hogy szilárdan hisz ebben.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *