Kinek jó a vasárnapi zárva tartás?

Ma tárgyalja a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság a KDNP vasárnapi munkavégzés beszüntetéséről szóló törvényjavaslatát. Ha a bizottságon átmegy a jogszabályterv, az nagy valószínűséggel a parlament elé kerül. A korábbi, a Jobbik által jegyzett, a kizárólag a kiskereskedelmi üzletek zárva tartását előirányzó javaslat nem szerepel a tervezetben. A kereszténydemokraták korábbi kezdeményezései is a kiskereskedelmi üzletekre fokuszáltak, ám a párt most új irányvonalat vett és azt szeretné elérni, hogy ahol csak lehet, ott szűnjön meg a vasárnapi munkavégzés írja a Napi Gazdaság.

Ami a kiskereskedelmet illeti, a kis üzlettulajdonosok arra számítanak, hogy számukra kifejezetten kedvező lenne a megoldás, hiszen ha a nagyokat bezárják, ők nyitva tarthatnának és a forgalom jelentős része hozzájuk terelődne. Ugyanakkor a modellszámítások szerint ez közel sem így van. Ha a kiskereskedelmi hét hat napra szűkül, az akciókat is ebben a számrendszerben kell tartani, ami azt jelenti, hogy a verseny élesebb lesz. A nemzetközi láncoknak a vasárnap kiesésével az lesz az érdeke, hogy a háztartások – így vagy úgy  – oldják meg a bevásárlást pénteken és szombaton vagy a hét többi napján.

Ezek után a vásárló aligha költ majd többet a sarki üzletben, a nemzetközi láncoknál kieső munkaerőt pedig a kisboltok képtelenek lesznek felszívni. Márpedig a vasárnapi nyitva tartás megszüntetése húsz–huszonötezer munkavállalót érinthet, ebből tíz–tizenötezer a kereskedelmi alkalmazott, a többi a kiszolgáló személyzet, például a biztonsági őrök vagy az árufeltöltők.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *