Egyszerűbb szabályok adóbevallásnál

Egyszerűsödik?

Egyszerűsödik?

Egyszerűsödtek az adóelőleg megállapítási szabályok, és a személyi jövedelemadó bevallása is. Kormányzati szándék volt, hogy az adórendszer átalakításával Magyarország versenyhátránya csökkenjen. Mit jelentett mindez a gyakorlatban?

Az arányos egykulcsos adó bevezetése, a már jól ismert bűvös 16 százalékkal – szemben az eddigi sávos adórendszer 17-32 százalékos adójával -, a családi adóalap-kedvezmény – 1-2 gyerek esetén 62.500 forint havonta gyerekenként, 3 vagy több gyerek esetén 206250 forint havonta gyerekenként – a többi, kisebb változás mellett mind a fenti célt szolgálják. Az adóalapnál a szuperbruttósítás intézményével egyelőre még számolnunk kell, ám ez 2013-ig megszűnik –  áll a Mazars közleményében.

Az adómentes, béren kívüli juttatások körébe maradt az üdülési csekk, étkezési jegy, Széchenyi pihenőkártya, internet csekk, önkéntes egészségpénztári és nyugdíjpénztári hozzájárulás. Új elemként kerültek be a következők: a sporteseményre szóló belépőjegy, a szakkönyv-vásárlás és az elemi kár, katasztrófa esetén adható munkáltatói segély is.

Az összevont adózás alá tartozó jövedelmek területén nem történt nagy változás – az egykulcsos rendszer bevezetése miatt – érthető módon – megszűnik a bevétel alapú adózás. Idén egyszerűsödnek az adóelőleg szabályok, és a söralátét néven elhíresült egyszerűsített adóbevallás kitöltése sem okozhat problémát, bár igaz, ezzel csak azok élhetnek, akik egy munkáltatótól származó jövedelemmel rendelkeznek, valamint a levont adóelőleg és a tényleges adó közti különbség nem több mint egyezer forint.

Áfa változások tavaly és idén

Tavaly júniusban már változott az áfa törvény az ingyenes átadások és adományok területén; a régi egyéni cég új egyéni cégként működhet tovább és amennyiben az egyéni vállalkozó új egyéni cégként történő folytatja tovább tevékenységét  nem kötelező a számláit példánysorszámoznia és bizonyos esetekben lehetségessé vált az ingatlanokat adószám nélkül adja bérbe. A 2011. évi áfa változások a termékkörök és a szolgáltatások csoportját egyaránt érinti. A számlakorrekció lehetőségei közé tartozik a fizetendő adó csökkenése (pl: meghiúsult ügyletek, teljesítés hiánya miatt történő adóalap csökkenés), így az áfatörvény 78. §3. bekezdése szerint, ha egy adómentes ügylet alapja változik (a 77. §-ban felsorolt okok miatt), akkor nem kell önellenőrizni, hanem a tárgyidőszakban történhet az elszámolás. Vadonatúj fogalomnak számít egy új adóalanyi kör, az együttműködő közösség fogalmának megjelenése. Az együttműködő közösség a Ptk. szerint minimum két tagú polgárjogi társaság, amelynek adóalanyisága korlátozott, adóhatósági engedéllyel jön létre és szűnik meg. A tagok egyetemlegesen felelnek a közösség áfa-kötelezettségeiért.

Az áfa területén változott még:

  • az ingyenes termékátadás adóalapjára vonatkozó rendelkezést pontosították;
  • a lakóingatlan építéséhez/felújításához szükséges termék áfájának levonható közvetlen anyagfelhasználás esetén;- a motorbenzin áfája levonható, ha azt az adóalany a környezetet jobban kímélő motorok technológiai fejlesztéséhez használja föl;
  • a fordított adózás köre kibővült;
  • a külföldi adományozótól kapott pénzből beszerzett termék, szolgáltatás áfáját visszatérítik,
  • az adómentes termékimport feltételeit pontosítják.

Forrás: HVG.hu
www.hvg.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *