Equilor: nem lehet tovább halogatni a reformokat

A kormány nem teheti meg, hogy a jelenlegi helyzetben tovább halogassa a valós megoldást, ezért valószínűsíthető, hogy megvalósul majd a február-márciusra ígért kiadáscsökkentés – vélik az Equilor elemzői. A szakemberek szerint, ha nem omlanak össze a nemzetközi piacok, megjönnek a reformok és nem dobják piacra gyorsan a nyugdíjpénztári portfoliót, akkor a magyar eszközök idén egyértelműen felülteljesítők lehetnek.

“Az elmúlt hetekben a kormány egyre több információt csepegtet a februárra ígért kiadáscsökkentésről, ezek az információk egyre inkább optimizmusra adnak okot” – mondta az Equilor keddi sajtóbeszélgetésén Szántó András. A szakember szerint, ha a kormány jól használja fel a nyugdíjpénztári megtakarításokat, akkor egyenesbe kerülhet a magyar gazdaság külső megítélése.

Rövidtávon áldozatokat kell vállalni

Az őszi önkormányzati választások után lendületbe jött a kormány, a válságadók rövidtávon biztosították a 2010-es hiánycél tarthatóságát – mutatnak rá az Equilor elemzői. A február végére ígért 600-800 milliárd forintos kiadáscsökkentéssel kapcsolatban az elemzők úgy vélik, hogy nem csak a piaci szereplők, hanem a társadalom számára is az lenne a fontos, hogy az egészségügyben, az oktatásban, a nyugdíjrendszerben és az állami vállalatok működésében átfogó átalakítások induljanak el.

“Az utóbbi hetekben folyamatosan csepegtetnek egyre több információt, melyek optimizmusra adnak okot” – emelte ki Szántó András, az Equilor deviza üzletágának vezetője. Ugyanakkor a kedden bemutatott elemzésben a cég szakemberei figyelmeztetnek arra, hogy ezek az átalakítások rövidtávon áldozatvállalást követelnek a kormánytól és a társadalomtól, majd csak 3-5 év múlva éreztetik pozitív hatásukat.

Az Equilor szerint vannak kockázatok is: a nyugdíjpénztári vagyon becsatornázása például kényelmessé teheti a kormányt, amivel újabb két-három évre el lehetne odázni ezeket a fájdalmas lépéseket. “Ugyanakkor a kormány már nem teheti meg, hogy tovább halogassa a valós megoldást a jelenlegi helyzetben, ezért valószínűsíthető a beígért kiadáscsökkentés megvalósulása” – olvasható az elemzésben.

A fentiek függvényében a cég elemzői szerint a február végén várható változások minden gazdasági szektort érintenek majd, a korábbinál mélyrehatóbb változásokra lehet számítani, melyek a későbbi átfogó reformokat megalapozhatják.

A következő hónapok nagy kérdése lehet az is, hogy az ÁKK milyen ütemben értékesíti majd a magánnyugdíjpénztári portfóliót. Ezzel kapcsolatban az Equilor nagyobb esélyt látnak az alternatív megoldásokra, várhatóan nem fogja az állam egy hullámban a piacra önteni a pénztáraknál lévő eszközöket.

Hol lehet 600-800 milliárdot megspórolni?

Az eddig információk és félinformációk alapján az Equilor azt is próbálta kiszámolni, melyik területeken lehet megtakarítani az említett 600-800 milliárd forintot. Szántó András szerint a jelenlegi helyzet hasonlít az első Orbán-kormány időszakára, hiszen 1998 és 2000 között akkor is fiskális fegyelem jellemezte a kormányt.

A februári reform legnagyobb szeletét a nyugdíjkassza adhatja: a jelenlegi 500 milliárd forint körüli hiányt 150-200 milliárddal lehet visszavágni az eddigi információk alapján. “Ha viszont a kormány tényleg elkötelezett abban, hogy egyensúlyba hozza a nyugdíjkasszát, akkor igazak lehetnek azok az elemzések, melyek szerint húsz év múlva a nyugdíjak reálértéke akár a jelenlegi fele is lehet. Ez pedig felértékelheti az öngondoskodás eszközeit” – szögezte le Szántó András.

Egyre több hírt hallani a gyógyszerkassza megvágásáról is, az Equilor elemzői szerint a jelenlegi 300 milliárdos büdzsét akár 100 milliárddal is csökkenthetik. Emellett további 100 milliárdot lehet megspórolni a szociális kiadások 250 milliárdjából, míg a közösségi közlekedés területén 50 milliárdos kiadáscsökkentésre lehet mód. A további intézkedések háttere egyelőre nem világos, az Equilor szerint például a bürokrácia csökkentése tartogathat még mozgásteret. A szakember szerint a legfontosabb kérdés, hogy ezek mellett az intézkedések mellett hogyan tudja majd a kormány ösztönözni a gazdasági növekedést.

Felülteljesítők lehetünk idén

Az Equilor elemzése szerint ha a nemzetközi piacokon nem lesz nagy összeomlás, megvalósulnak a beígért reformok és az ÁKK nem dobja piacra hirtelen a nyugdíjpénztári portfoliót, akkor a magyar piac egyértelműen felülteljesítő lehet 2011-ben. Ez főleg az OTP árfolyamát érintheti pozitívan, illetve a kötvényhozamok csökkenéséből a Magyar Telekom profitálhat a tőzsdén. A gyógyszergyártók kilátásai viszont bizonytalanok, mivel egyelőre nem tudni biztosat a gyógyszerkassza megvágásáról.

A forinttal kapcsolatban is optimisták a szakemberek, szerintük a magyar fizetőeszköz 265-is erősödhet az euróval szemben, ennek köszönhetően a svájci frank árfolyama 200 alatt stabilizálódhat. A kamatszintet 6-6,5 százalékra várják 2011 végére, ugyanakkor kiemelték, hogy a Monetáris Tanács összetételének változása hordoz magában kockázatokat.

A nemzetközi piacokkal kapcsolatban Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője kiemelte: az elmúlt egy-másfél évben jelentős volt a pesszimizmus a piacokon, de vannak olyan jelek, melyek nyugalomra ösztönöznek. Amerikában az lehet a nagy kérdés, hogy lesz-e további monetáris enyhítés azt követően, hogy az év közepén kifut a QE2. A makroadatok elvileg indokolnának további pénznyomtatást, mert távolinak látszik a kilábalás, azonban a republikánusok ellenzik a további enyhítést, ezért az Obama-kormányzat nehéz helyzetben lehet.

Európában a várakozások szerint 2011 is a perifériás államok adósságairól szól majd, az eddigiekhez idén csatlakozhatnak a belgák is. Az EKB-nek nincs eszköze gazdaságélénkítésre, sőt akár kamatemelésre is sor kerülhet idén. Az elemzők szerint a bankszektor és a ciklikus iparágak teljesíthetnek idén alul Európában.

Kuti Ákos kiemelte a keddi beszélgetésen, hogy Kínával kapcsolatban pesszimisták, szerintük egyértelműen alulteljesítő lesz idén a kínai piac a masszív növekedés ellenére is. Az inflációs nyomás ugyanis érzékenyebben érinti a kínai gazdaságot, a nyersanyagárak emelkedése alól ők sem tudják kivonni magukat.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *