Most minden összejött a forintnak – Ismét 220 alatt a frank

Erősödik.

Erősödik.

Utoljára karácsony előtt volt ilyen erős a magyar fizetőeszköz a svájci frankkal szemben, kedd délután 219 alá csökkent a jegyzés a piacon. Az utóbbi napokban minden minket támogat: kedvező a nemzetközi hangulat, a régióban lengyel kamatemelésről suttognak. Így még a BNP Paribas kedden megjelent borús elemzése sem tudta elrettenteni a befektetőket a magyar devizától.

Ismét fellélegezhetnek kicsit a devizahitelesek, hiszen kedden 220 alá süllyedt a svájci frank jegyzése a bankközi devizapiacon. Ezzel egy kicsit megint háttérbe kerül a tavaly szeptemberi 226,50-es történelmi árfolyam, mely néhány napja már csak egy hajszálnyira volt.

Többségben a jó hírek

Kedd délutánra a forint több mint fél százalékkal erősödött az euróval szemben, így 276,50-nél állt a közös valuta árfolyama. A dollárral szemben 206,46-ig kapaszkodott a magyar fizetőeszköz, míg a svájci frank 218,75 forintba került. Mindez azt jelenti, hogy nem csak a forint erősödése, hanem a frank gyengülése is kedvezően hat, az euró ugyanis ma már másfél százalékkal erősödött az alpesi deviza ellenében, így 1,2637-nél állt kora délután a keresztárfolyam.

Az elmúlt napokban megjelent hírek sorra kedvezően hatnak a forint számára: a nemzetközi hangulat szinte mindenhol optimista. Ezt csak erősítette a hétfőn megjelent amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex, mely a vártnál kisebb mértékben ugyan, de emelkedni tudott.

Szintén hétfő délutáni hír, hogy Kína továbbra is vásárolja a spanyol államkötvényeket. Kína a spanyol államadósság egyik legnagyobb külföldi finanszírozója, az állampapírok 10 százaléka van a birtokában. A tegnapi bejelentéssel pedig enyhülhetnek az újabb európai adósságválsággal kapcsolatos félelmek a piacon.

A régióból is érkezett kedvező hír a forint támogatására: a lengyel jegybank elnöke hétfőn arról beszélt, hogy januárban kamatemelési ciklus kezdődhet az országban. A kamatdöntő ülésig ugyan még két hét van hátra, az esetleges szigorítással kapcsolatos felvetés azonban már most támogatja a hangulatot.

A jó hírek mellett eltörpül a nap negatív híre, mely szerint a BNP Paribas nem vár komoly reformokat a magyar kormánytól februárban. A cég londoni elemzői szerint ha a kormány csalódást okoz a korábban belengetett strukturális lépésekkel, akkor az ismét nyomás alá helyezheti a magyar eszközöket. Egyelőre azonban az optimizmus felülírja ezt a borús forgatókönyvet.

Egyelőre nem áraznak újabb kamatemelést

Érdekesség, hogy a keddi állampapírpiaci hozamok alapján a piac nem áraz újabb MNB-kamatemelést a következő három hónapban. A három hónapos diszkontkincstárjegyek átlaghozama 5,72 százalék volt az ÁKK aukcióján, miközben a jegybanki alapkamat jelenleg 5,75 százalék.

Az MNB Monetáris Tanácsa január 24-én tartja következő kamatdöntő ülését, addig még változhatnak persze a hozamok a piacon, még van idő beárazni egy esetleges újabb kamatemelést. Ebből a szempontból a január 14-én megjelenő decemberi inflációs adatok lesznek érdekesek, ha a vártnál magasabb pénzromlási ütemről számol be a KSH, akkor az könnyen újabb kamatemelést generálhat.

Az eurózónában egyébként éppen kedden jelentek meg a legfrissebb inflációs adatok: a pénzromlási ütem 2,2 százalékra gyorsult, miközben az EKB már mérséklődő inflációt várt az elmúlt időszakban.

Beke Károly

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *