Idén végre megtudjuk, mi a magyar

Az, vagy nem az?

Az, vagy nem az?

A hamarosan megjelenő agrárrendelet megmondja majd, mi számít mennyire magyar élelmiszernek. A hazánkban nem termelhető gyümölcsök felhasználásával készülő élelmiszer az magyar?

Elsősorban a magyarországi alapanyag-előállítást, vagyis az állattenyésztést segítené a készülő magyar termék rendelet – mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Ebben definiálná a tárca, hogy pontosan mi is számít teljes mértékben magyar élelmiszernek és azt is, hogy az elnevezést használó gyártóknak milyen feltételeknek kell megfelelnie.

Emlékezetes, hogy 2008-ban, a termelői demonstrációk hatására kezdődött élelmiszer-ipari termékpályakódex kidolgozásakor már töréspont volt a vitában még az alapvetően egy oldalon álló termelők és feldolgozók között is, hogy pontosan mi számít magyar terméknek.

Főként a húsipari gyártó cégek, de az egyéb import alapanyagokat felhasználó élelmiszer-feldolgozók érdekképviseletei is alapanyaghiányra hivatkozva tiltakoztak az ellen, hogy a kódexben a csak Magyarországon előállított alapanyagokból gyártott termék minősüljön magyarnak. A végül önkéntessé alakult kódex már elfogadta a feldolgozói érveket. Egyes becslések szerint a hazai sertéshús-feldolgozás alapanyagigényének közel harmadát már most is importból fedezik, mivel évek óta csökken a hazai sertésállomány.

A tervek szerint a rendeletben szabályoznák az önkéntesen használt megkülönböztető jelölések használatát is. Várhatóan még az idén megjelenhet az új szabályozás, már csak a miniszter aláírására vár.

Tisztázásra vár, hogy a hazánkban nem előállítható gyümölcsök, fűszerek felhasználásával, de Magyarországon készülő termék milyen besorolást kaphat majd. Az utóbbi időben a boltokban megszaporodó nemzetiszín jelölésű termékek egy része biztosan le kell mondjon a reklám e módjáról, és az is kérdéses, hogy ha egy tradicionális magyar márka veszít emiatt belpiaci pozíciót, akkor eléri-e célját a tervezett szabályozás.

Az államtitkár elmondása szerint 2011 első negyedévére várható, hogy végre a parlament elé kerül az élelmiszerekről szóló hungarikumtörvény. A VM által többször átdolgozott tervezet utolsó változata jelenleg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jóváhagyására vár. Szintén a jövő évre csúszik az állatorvosi kamaráról szóló új jogszabály elkészítése és benyújtása, valamint az állatvédelmi törvény módosítása is. Utóbbiban főként az állatvédelmi bírságok összegének növelését és helyszíni behajthatóvá tételét szeretné elérni a minisztérium. Módosítanák a kistermelői élelmiszer-előállítással kapcsolatos rendeletet is, főképp az adminisztráció egyszerűsítésének céljával.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *