Megütötték a forintot, zuhanórepülésben nyitott a tőzsde

Zuhanórepülés

Zuhanórepülés

Hirtelen majdnem egy százalékkal gyengült a hazai deviza az euróval szemben, így egy karnyújtásnyira volt a 280-as lélektani szint. A frankhitelesek sem lehetnek boldogok: hétfő óta 5 százalékkal gyengültünk a svájci devizával szemben, így péntek reggel 210 felett volt az árfolyam.

A kedvezőtlen nemzetközi hangulatban odacsaptak a forintnak péntek reggelre, és a tőzsde is jókora eséssel nyitott. Az euróárfolyamot már csak egy hajszál választja el a 280-as lélektani szinttől, a svájci frankkal szemben pedig kéthónapos mélypontra esett a magyar deviza.

Keserű napok a frankhitelesek számára

279,10 forintot kellett adni egy euróért péntek reggel a bankközi devizapiacon, ez 0,61 százalékkal volt magasabb a csütörtöki szintnél. A dollárral szemben 211,66-ig gyengült a hazai fizetőeszköz, míg a svájci frank 210,21 forintot ért.

Hétfőn még arról a pozitív hírről számolhattunk be, hogy 200 alatt kezdte a hetet a svájci frank árfolyama, péntek reggelig 5 százalékos forintgyengülés volt tapasztalható, aminek legkevésbé a frankhitelesek örülnek. Ennek oka persze szokás szerint nem csak a forint gyengülésében, hanem a frank erősödésében is keresendő, az alpesi deviza javított az euróval szemben is.

A negatív hangulatnak több oka is van: a befektetők továbbra is aggódnak a kedden történt katonai incidens miatt a két Korea között. Péntek reggeli hírek arról szóltak, hogy az északiak és a déliek kölcsönösen újabb csapásokkal fenyegették meg egymást.

Korea mellett az eladósodott európai országok sorsa miatt aggódik a világ: egyre többen vélik úgy, hogy Írország után előbb-utóbb Portugália és Spanyolország is pénzügyi segítségre szorul majd. Ráadásul a szakemberek egy részének kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy a spanyolokat meg tudja-e menteni az Unió.

5000 alá verték indulásként az OTP-t

A pesszimista hangulat nem csak a forintot sújtotta: a Budapesti Értéktőzsde BUX indexe is komoly zuhanással kezdte a napot. A nyitás után nem sokkal a mutató majdnem 2 százalékkal állt csütörtöki értéke alatt, a piac az OTP vezetésével zuhant.

A bankpapírok 4980 forintba kerültek, ami 2,37 százalékos gyengülést jelentett a csütörtöki záráshoz képest, de a többi vezető részvény sem úszta meg a vérengzést. A Mol 2,1 százalékos eséssel nyitott, 18 900 forintba került már csak, míg a Magyar Telekom 556 forintos értéke 0,71 százalékkal volt alacsonyabb a tegnapinál.

A gyógyszergyártók is negatív hangulatban kezdtek: a Richter 44 015 forintos ára 0,76 százalékkal volt alacsonyabb a tegnapinál, míg az Egis 1,7 százalékos esést követően 19 660 forinton állt.

A vezető európai tőzsdéken is negatív hangulatban indult a nap: a londoni FTSE a kezdés után 0,86 százalékkal állt tegnapi szintje alatt, a frankfurti DAX pedig fél százalékos mínusszal nyitott. Régiónkban a varsói WIG 20 0,59 százalékkal esett vissza kezdésként. Ebből is látszik, hogy a BUX azért jócskán alulteljesíti a régiót és az európai piacokat.

Beke Károly

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *