Elsejétől itt a háromszintű APEH

Október elsejétől működnek az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) megyei igazgatóságai, amelyek az adózók közelében, helyi szinten látják el az adózással összefüggő napi feladatokat – közölte az APEH kedden az MTI-vel.

Ezzel létrejön a központi hivatalból, a regionális főigazgatóságokból és a megyei igazgatóságokból álló háromszintű adóhatóság. Az APEH közlése szerint a szervezeti változtatás nem jár semmilyen hátránnyal az ügyfelekre nézve, és “az APEH személyi állományában meglévő értékek sem sérülnek”. A változtatás fontos alapelve volt, hangsúlyozza a közlemény, hogy a hivatal a Vám- és Pénzügyőrséggel megvalósuló integráció után is hatékonyan szolgálja az adózókat.

Az adó-, jövedelem- és illetőségigazolásokat a korábbi gyakorlathoz hasonlóan az adózó kérelmére bármelyik megyei igazgatóság kiadhatja, de az illetékügyekben kizárólag az eljáró hatósághoz lehet fordulni. Az APEH központi hivatala a továbbiakban elvi, szakmai irányító munkát végez, míg a regionális főigazgatóságok ellátják a megyei igazgatóságok szakmai-törvényességi felügyeletét, összehangolják és szabályozzák azok munkáját. A regionális főigazgatóságok látják el a másodfokú jogorvoslati feladatokat is.

A kormány szeptember 24-én alkotott rendeletet az APEH átalakításáról, ami a háromszintű adóhatóság bevezetését és egyéb változtatásokat tartalmaz. A regionális igazgatóságok főigazgatósággá alakulnak élükön főigazgatóval. Október elsején létrejönnek az APEH különös hatáskörrel rendelkező szervei: Kiemelt Ügyek és Adózók Főigazgatósága, amely a Kiemelt Adózok Igazgatósága és a Kiemelt Ügyek Igazgatósága útján látja el feladatát – a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent rendeletmódosítás szerint.

A Kiemelt Ügyek Igazgatósága folytathatja le az APEH elnöke által elrendelt központosított ellenőrzéseket. Ez az igazgatóság az APEH elnökének utasítására vizsgálatot folytathat le honvédelmi vagy nemzetbiztonsági érdekek által indokolt esetben a Magyar Honvédséggel, illetőleg a nemzetbiztonsági szolgálatokkal szerződéses kapcsolatban állt vagy álló adózóknál is. Ugyancsak a Kiemelt Ügyek Igazgatósága vizsgálhatja az APEH Központi Hivatala és a területi szervek, az APEH Oktatási Intézete Informatikai Intézete adóügyeit.

Forrás: Privátbankár.hu
www.privatbankar.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *