Őrjöngenek a trafikosok

Sok régi trafikos elbukott a pályázaton, és sokan nyertek úgy, hogy sem tapasztalatuk, sem üzlethelyiségük nem volt. Pedig a pályázat elbírálásánál elvileg nagy súlya volt annak, hogy ki milyen üzleti tervet adott be. Az értékelés itt könnyen lehet szubjektív, de mivel nem nyilvános, belekötni sem lehet.

“Besétált hozzám egy férfi azzal, hogy tudja, nem nyertem a trafikos pályázaton, ő viszont igen, és szívesen átvenné az üzlethelyiséget” – mesélte az Indexnek egy felháborodott trafikos a Kosztolányi térről. Elmondta, már 16 éve üzemeltet trafikot, komoly tapasztalata van, és megdöbbent, hogy végül mégsem nyert a pályázaton.

Nem példa nélküli

Ráadásul nem csak ő húzta a rövidebbet. Ismerősein, beszállítóin keresztül úgy tudja, rengeteg régi, rutinos trafikos szorul ki a piacról a dohánykiskereskedelmet monopolizáló törvény hatására. Olvasóink is számos olyan kiskereskedőkről, családi vállalkozásokról írtak, akik évtizedek óta vitték a boltot, most mégsem ők, hanem sok esetben tapasztalatlan, dohányárusításban járatlan emberek lettek a befutók. A vesztes trafikosok elkeseredettek és dühösek.

“Nálunk az elnyerhető 17-ből egy nyertes árult eddig is cigit, a többi új szereplő a piacon. Olyanok is buktak, akik évtizedek óta ebből éltek, míg többen is négy jogosultságot szereztek” – írta egyik olvasónk. Egy balatonparti településről is kaptunk levelet, itt három koncessziót osztottak ki, ezek közül kettő van egy kézben. “A nyertes soha életében nem foglalkozott cigi-kereskedelemmel” – áll a levélben.

“Ha valakit megkérdez a környéken, hogy tud-e egy trafikost, a legtöbbeknek biztosan mi jutunk az eszébe, régóta ismerünk már itt mindenkit, bejáratott vevőkörünk van. Meglepődtünk, hogy a pályázaton mégsem mi nyertünk”  – mesélte egy másik csalódott kereskedő.

Titkos szempontok

Persze a pályázatok elbírálásánál plusz pontot kaptak a munkanélküliek, és a megváltozott munkaképességűek, ez önmagában azonban nehezen magyarázza a régiek kiszorulását, a pályázatra ugyanis összesen 120 pontot lehetett kapni, ebből pedig 60 pontot az üzleti tervre.

“Azt gondolhatnánk, hogy az üzleti terv összerakásában előnyben vannak azok, akiknek már bejáratott üzletük van azokkal szemben, akik csak most kezdenek el azon gondolkozni, hogy egyáltalán boltot nyissanak, a gyakorlat azonban nem igazolta ezt a feltevést” – mondta lapunknak az egyik trafikos.

Szerinte érthetetlen, hogyan tud üzleti tervet írni az, akinek nincs üzlethelyisége sem, az viszont már inkább felháborító, hogy a kiértékelésről semmilyen visszajelzést nem kaptak azon túl, hogy nem nyertek a pályázaton. “Elfogadnám, hogy nem nyertünk, ha átlátható lenne a rendszer, ha nyilvános lenne az értékelés, lehetne azt mondani, hogy mások jobbak voltak. Ez viszont nonszensz” – mondta.

“Családunk már több mint 20 éve foglalkozik élelmiszer kereskedelemmel és e mellett a dohánytermék eladás jelentős, közel a forgalom 30 százalékát teszi ki. Mi is pályáztunk a településünkön három dohányboltra illetve egy másik településen még egyre. A pályázatban vállaltuk, hogy reggel 6-tól este 10-ig nyitva leszünk, megváltozott munkaképességű személyt fogunk legalább 5 évig alkalmazni. Ezenfelül vállaltuk azt is, hogy az összes dohánygyár összes termékét forgalmazni fogjuk. Még a pályázat írónk is fogta a fejét a vállalásunk láttán. Próbáltunk biztosra menni és a négy pályázatból kettőt más pályázatíróval készítettünk el. Természetesen mi sem nyertünk, de olyan akinek a kereskedelemben semmi tapasztalata, olyanok igen” – írta egy másik pórul járt kiskereskedő.

“A pályázatokkal kapcsolatban nem lehet információt szerezni, a Nemzeti Dohány Zrt. nem érhető el, telefonjaik nem kapcsolhatóak, a Pozsonyi úti címen soha nem tartózkodtak, az iskola utcai NFM intézményben található irodájuk pedig nem fogad ügyfelet” – panaszkodott az egyik vesztes pályázó. A Nemzeti Dohány Zrt. honlapján azt írják, az eredményhirdetésre valamint az új pályázati felhívásra való tekintettel ügyfélszolgálatunk jelentős számú telefonhívást kapnak, leterheltek a vonalak. “Automatikus üzenetrögzítővel biztosítjuk annak lehetőségét, hogy kérdését feltegye” – írják.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *