Mégsem ment tönkre az agráripar

A volumen 11 százalékos visszaesése és az árak 13 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdasági kibocsátás értéke 2012-ben 0,7 százalékkal meghaladta az előző évit – jelentette előzetes adatok alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növénytermesztés termelési értéke 5 százalékkal csökkent, az állattenyésztésé 10 százalékkal nőtt.

A bruttó hozzáadott érték volumene – amely a GDP számításban az ágazat hozzájárulását jelzi – 29 százalékkal csökkent a múlt évi magas bázishoz képest. A mezőgazdaságban a bruttó hozzáadott érték volumene 2011-ben 22,4 százalékkal nőtt, azaz az idei visszaeséssel a tavalyelőtti szint alá csökkent az ágazat teljesítménye.

A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 3 százalékkal meghaladta a tavalyit – jelentette a KSH. A növényi termékek kibocsátásának volumene 19 százalékkal maradt el a múlt évitől. A legnagyobb veszteség a gabonafélék, mindenekelőtt a kukorica termelésében jelentkezett a rendkívül csapadékszegény időjárás miatt. A gabonafélék termelése mennyiségben 40 százalékkal esett vissza, az áremelkedés hatása a termelési érték csökkenését 26 százalékosra mérsékelte.

Az ipari növények mennyisége 12 százalékkal, a takarmánynövények kibocsátási volumene 13, a kertészeti termékeké 11, a burgonyáé 15 százalékkal maradt el az előző évitől. A burgonya ára is csökkent az előző évi jelentős raktárkészlet ármérséklő hatása miatt – tette hozzá a KSH.

A gyümölcsfélék termelési mennyisége mérsékeltebben, mindössze  2 százalékkal zsugorodott, de a termékcsoport volumene 2009-ben érte el utoljára az előző évi szintet, azóta folyamatosan csökken.

Az élő állatok termelési volumene nem változott, az állati termékeké 2 százalékkal bővült, így az állattenyésztés kibocsátása az előzetes adatok szerint mintegy 1 százalékkal haladta meg előző évi szintet. Az állatok közül a szarvasmarha és a sertés mennyisége csökkent, a baromfié nőtt. Az állati termékek közül a tej mennyisége emelkedett, a tojásé viszont visszaesett, amit a tyúktartásra vonatkozó szigorúbb szabályozás életbelépésével hozott összefüggésbe a KSH.

Az aszály okozta terméskiesés a gabonafélék, valamint az ipari és takarmánynövények esetében jelentős, 19-25 százalékos áremelkedést okozott. Ezzel együtt a növénytermesztésben 17, az állattenyésztésben 10 százalékkal emelkedett a termelői-árszínvonal, amelynek eredőjeként 13 százalékkal emelkedetek a mezőgazdasági termelői árak.

A folyó termelő felhasználás volumene az előző évihez hasonló volt az árindex 9 százalékos növekedése mellett. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján a ráfordítások közül a takarmány- és energiaköltségek 14, illetve 7 százalékkal, a műtrágyák és talajjavító szerek átlagosan 11 százalékkal drágultak. A takarmány- és energiafelhasználás kissé csökkent, a műtrágya-felhasználás valamelyest meghaladta az egy évvel korábbit.

Forrás: index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *