Uniós szuperbiztos kéne a németeknek

Elégedetten nyilatkozott a hajnali órákba nyúló megbeszélések után a francia államfő pénteken, a német kancellár szerint 2013 folyamán már hatékonyan működhet az eurózóna közös bankfelügyelete.

A júniusban kitűzöttnél gyorsabban megvalósulhat a bankunió – értékelte az uniós csúcstalálkozó első napja után a történteket a francia államfő. Francois Hollande úgy vélte, hogy Európa nincs késésben, éppen ellenkezőleg, az eredeti elképzeléseknél gyorsabban halad.
Gyorsabban lehetetlen

“Ennél gyorsabban nem lehet haladni” – nyilatkozott Francois Hollande, aki úgy vélekedett, hogy az euróválság szempontjából már túl van a nehezén az Európai Unió. A francia elnököt sajtótájékoztatóján arról is kérdezték, hogyan sikerült végül közös nevezőre jutnia Angela Merkellel a csúcs előtt felmerült nézeteltérésekkel kapcsolatban. Hollande válaszában kifejtette, hogy az ütemtervvel kapcsolatban végső soron nem is kellett kompromisszumot kötniük, mert kiderült, hogy azonosak az álláspontjaik.

Francois Hollande a tanácskozás után méltányolandónak nevezte a német kormányzat felvetését, miszerint szükség volna egy uniós “szuperbiztosra”, aki a túlköltekező tagországok nemzeti költségvetéseit is megvétózhatná. Hozzátette azonban, hogy ez az éjszaka folyamán nem került szóba.

Eltart egy ideig

Angela Merkel a megbeszéléseket követően ismét hangsúlyozta, hogy a bankfelügyelet létrehozásával kapcsolatban a sebességnek nem szabad a minőség rovására mennie. Az Európai Központi Bank (EKB) elnökére hivatkozva a német kancellár úgy nyilatkozott, hogy az eurózóna közös bankfelügyeletének kiépítése “eltart egy ideig, nem egy-két hónap alatt fog megvalósulni”, de jövőre már működhet.

A német kormányfő kifejtette, abban állapodtak meg, hogy az eurózóna különféle bankjait a közös felügyelet más-más szintjének rendelik majd alá. Egyes bankok közvetlenül az EKB felügyelete alá kerülnek, másokat viszont a most is működő tagállami bankfelügyeleti hatóságok fognak ellenőrizni az EKB égisze alatt.

“A cél egy olyan bankfelügyelet megteremtése, amely méltó erre a megnevezésre” – jelentette ki Angela Merkel, aki megerősítette azt is, hogy a bankok közvetlen feltőkésítése az Európai Stabilitási Mechanizmus bevonásával csak akkor veheti kezdetét, ha a bankfelügyelet gyakorlati megvalósítása befejeződött. A német kancellár azt is támogatja, hogy a tagországok megállapodjanak bizonyos reformokról az Európai Bizottsággal gazdaságpolitikájuk összehangolása érdekében. A “fiskális kapacitásra” utalva pedig kifejtette, hogy bizonyos intézkedések megvalósításához létre lehetne hozni egy “szolidaritási eszközt”.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *