Már az ázsiai gazdaságok se dübörögnek

Két helyről is „ostrom alatt van” az ázsiai országok gazdasági növekedése. Egyrészt az eurózóna válsága, másrészt az USA lassuló gazdaság fogja vissza a saját GDP növekedésüket. Kína és India gyártóipara lassulni kezdett, ez magával húzta az ausztrál ipart is, Dél-Koreában 8,8 százalékkal visszaesett az export, Tajvanon zsugorodott a gazdaság, míg Japánban az előző évi szökőár óta nem voltak ilyen rosszak a gazdasági mutatók.

„Ázsia végre kezd belekeveredni az európai katyvaszba és ezért megbicsaklott a kereskedelem” – mondta Frederic Neumann az HSBC közgazdásza a Financial Timesnak. „A legújabb adatok szerint sokkal több szenvedés lesz az exportban.”

Pekingben hiába csökkentették a kamatokat és ösztönözték a bankokat, hogy hitelezzenek többet, a gyártási aktivitás mégis csökkent júniusban. Ven Csia-pao kínai államelnök kedden arra figyelmeztetett, hogy még mindig „erős” a gazdasági növekedést visszahúzó erő és nem szabad alábecsülni a világgazdaság helyzetéből fakadó kihívásokat.

Az IMF előző havi jelentése szerint a világgazdaság 2012-ben 3,5 százalékkal, 2013-ban 3,9 százalékkal fog növekedni, ami jóval alacsonyabb a kínai gazdaságnak az elmúlt évtizedekben produkált növekedésénél.

Az Ázsiában végbemenő kedvezőtlen gazdasági változások mutatják, hogy a kontinens keleti része mennyire összefonódott Európával és az USA-val. Míg Európában már több mint egy éve csak növekszik az euróválság, annak hatásai csak most érték el teljesen a távol-keleti országokat.

Az elemzők szerint elkerülhetetlenül korrekció fog végbemenni az ázsiai gazdaságokban, de szerencsére nem lehet olyan mértékű összeomlásra számítani, mint 2008 közepén. Az itteni országok belföldi piacai és gyengélkednek, de még él a bizalom, hogy a második félévben gazdaságélénkítéssel fokozható lesz a fogyasztás és a kereslet.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *