Történelmi lépés az EKB-tól

Ma történelmi lépésre szánta el magát az Európai Központi Bank, és soha nem látott mélységbe, 0,75 százalékra csökkentette az euró irányadó kamatát, hogy ezzel pörgesse a gazdasági növekedést. Az enyhítés hírére gyors gyengülésbe kezdett az euró, míg a döntés előtt még több mint 1,25 eurót kellett fizetni egy dollárért, addig fél három után nem sokkal az árfolyam már 1,239-nél járt.

Az irányadó kamat 0,25 százalékpontos csökkenésével egyidejűleg július 11-től ugyanekkora mértékben csökkentette a jegybank a betéti kamatlábat is, ami így ezentúl 0 százalék lesz. A lépést az indokolja, hogy alacsonyabb kamat mellett a bankoknak kevésbé éri meg a pénzüket a jegybanknál tartani, így abból több áramlik a hitelezésen keresztül a gazdaságba.

Ez pedig hozzájárulhat a recessziós veszély mérékléséhez, amire az adósságválság közepette szükség is lehet: eddig az eurózóna legalább hét tagja csúszott már recesszióba, öt pedig mentőcsomagot kért az adóssága finanszírozásához vagy a bankjai kimentéséhez.

Mario Draghi, az EKB elnöke a döntést fél háromkor kommentálja.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *