A diákhitel elintézi a költségvetést

Költségvetési szempontból fenntarthatatlan az új diákhitel-rendszer, derül ki az fn24.hu birtokába került minisztériumi háttérszámításból. A lap cikke szerint az új hitelkonstrukció nemcsak lenullázza a Széll Kálmán-terv megszorításait, hanem „a fejlesztési miniszter által jegyzett titkos dokumentum szerint a tandíj ellenében létrehozott konstrukció néhány év múlva megduplázhatja az éves hiányt”.

A lap emlékeztet arra, hogy bár a Fidesz – miután a 2008-as szociális népszavazáson megbuktatta a Gyurcsány-kormány által bevezetni tervezett felsőoktatási tandíjat – most egy tandíjrendszerű költségtérítést vezetett be, amelyhez kidolgozták a diákhitel új rendszerét, amellyel a most képzési díjnak hívott tandíj teljes összegére hitelt lehet felvenni az államtól. Méghozzá úgy, hogy a költségvetés a kamat 2 százalékot meghaladó részét átvállalja, illetve a törlesztőrészleteket a pályakezdő diplomások kezdő fizetésének alacsony, néhány százalékos szintjén rögzíti.

“Az FN24 birtokába jutott, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter által jegyzett kormány-előterjesztés […] szerint már 2012-ben 15, rá egy évre 62, 2014-re 141 milliárd forinttal terheli meg a büdzsét a rendszer bevezetése, és annak kifutásával az összeg továbbra is meredeken emelkedik. 2020-ra már 798, 2021-re 899 milliárd forint államadósság-növelő tételt jelent az új »csodafegyver«” – írja a lap. A cikk emlékeztet arra: kilenc év múlva csak a diákhitelből adódó állami kötelezettségek a megengedettnél kétszer nagyobb GDP-arányos deficitet eredményeznek.

“Az alacsony hitelkamat miatt a közgazdaságilag racionális viselkedés az, hogy még azok is felveszik a hitelt, akik nincsenek erre rászorulva, hiszen így a felszabaduló saját forrás befektetésével kockázatmentes nyereség érhető el a központi büdzsé terhére. Az uniós szabályok miatt a rendszerből nem zárhatók ki a többi európai országból érkező hallgatók sem, ha van tartózkodási vagy munkavállalási engedélyük. Azaz a gazdag (akár külföldi) hallgatók még jobban meggazdagodhatnak az állam jóvoltából” – ismerteti a lap, mire figyelmeztette az NFM a kormányt az új diákhitel kapcsán.

A Diákhitel Központ ma délután tart rendkívüli sajtótájékoztatót.

Forrás: Napi.hu
www.napi.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *