Ismét kötelezőek a TEÁOR számok?

A „régi motoros” vállalkozók még emlékezhetnek arra, hogy a TEÁOR besorolások, kódok időnként változtak, mely minden cégre nézve kötelező volt. 2010-ben azonban fellélegezhetett minden hazai cégtulajdonos, hiszen a cégeljárások egyszerűsödtek, és nem kellett a TEÁOR kódokat feltüntetni, sőt a főtevékenységen kívül bármilyen egyéb tevékenység cégbírósági bejelentés nélkül végezhető volt. De miért a múlt idő?
2010-ben arról adtam hírt, hogy a jövőben a TEÁOR kódokat már nem kell feltüntetni a cégek társasági szerződésében és a cégbírósághoz sem kell bejelenteni. Ez azonban március 1-től változott! Hogyan és mire kell készülni?

Elsőként nézzük meg, hogy mit is jelent a bűvös TEÁOR! Ez nem más, mint a gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere. Ez alapján sorolják kategóriákba az egyes gazdasági tevékenységeket.

Mi és hogyan változott?

2009 előtt egy-egy központilag elrendelt változás után a cégeknek is módosítaniuk kellett a társasági szerződésüket, melynek költségeit ők viselték. Igaz ugyan, hogy amennyiben csak a TEÁOR besorolás, vagy a tevékenységek változtak, akkor a módosításkor illetéket nem kellett fizetni, ettől függetlenül a módosítás elkészítése, a cégbírósági ügyintézés és képviselet költségei a cégekre hárultak. Persze az is igaz, hogy ilyen központi, mindenkire érvényes változás nem túl gyakran történt, hiszen például 1998 után 2003-ban, majd 2008-ban kellett új besoroláshoz alkalmazkodni.

A 2008-as áttérés során voltak olyan tevékenységek, melyek automatikusan megkapták az új kódot, azonban olyan is akadt szép számmal, melyeket csak a cégek tudtak módosítani, és ehhez a társasági szerződés kötelező módosítására volt szükség.

Majd elérkeztünk 2009-hez, amikor is ismét változtattak a rendszeren. No, most nem egy újabb besorolás lépett életbe. Épp ellenkezőleg, a cégek adminisztratív terheit csökkentették azzal, hogy a társasági szerződésben, alapító okiratban már nem szükséges a TEÁOR kód feltüntetése. Sőt, azokat a cégjegyzékből is automatikusan törölték, és csupán a tevékenység megnevezése maradt. Ezzel azonban a TEÁOR besorolás nem szűnt meg, a vállalkozás által végzett tevékenységeket az APEH felé továbbra is be kell jelenteni.

Úgy látszik azonban, hogy a rendszer még mindig nem kapott „tökéletes” minősítést, mert a jogalkotó ismét változtat. A változás így is jellemezhető: vissza a TEÁOR számokkal!

Komolyra fordítva a szót, nézzük meg, hogy mire készüljünk fel a jövőben!

2012. március 1-től életbe lépett változás:

A társasági szerződésben ismét meg kell jelölni a társaság főtevékenységét és valamennyi tevékenységi körét! Ugyanakkor a törvény később azt mondja ki, hogy a társaság – a társasági szerződésben megjelölt tevékenységen belül – bármely gazdasági tevékenységet folytathat, amit az állami adóhatóságnak – főtevékenységként vagy más tevékenységként – bejelent. Eddig elég egyértelmű, hiszen a tevékenységi köröket a társasági szerződésben meg kell jelölni, és azon belül a cég bármit végezhet, amit külön az adóhatósághoz is bejelentett. A rendszer tehát visszatér a 2009. előttire.

Kissé problémás azonban a következő mondat értelmezése, illetve az, hogy ez alapján most mi a teendő. A következő törvényi mondat ugyanis a következő: „A társasági szerződésben meghatározott tevékenység változása nem igényli a társasági szerződés módosítását”.

Önmagában ezzel sincs gond, hiszen ez alapján, ha változik a cég tevékenységi köre, vagyis például a jövőben a bolti kiskereskedelem helyett esetleg üzletviteli tanácsadást folytatna, csak emiatt nem kell a társasági szerződést módosítani. De hogyan fog így megfelelni a cég a fenti előírásnak, ami kötelezően kimondja, hogy – és idézem – „A társasági szerződésben meg kell határozni a társaság főtevékenységét és valamennyi tevékenységét”

A némileg ellentmondó rendelkezés esetén mi lehet a biztos megoldás?

Egyelőre annyi, hogy amennyiben a tevékenységi kör változna, és olyan új tevékenységet szeretne végezni a cég, ami nincs benne a társasági szerződésben felsorolt tevékenységi köreiben, akkor a társasági szerződés módosításával lehet egyértelműen olyan helyzetet teremteni, mely biztosan megfelel a törvénynek.

Még egy fontos változás!

A TEÁOR kódokat már idén március 1-től fel kell tüntetni a cégbírósági bejegyzési kérelmekben, míg a cégjegyzéknek csak 2013. február 1-t követően lesz ez is kötelező eleme.

Bár jós nem vagyok, és varázsgömböm sincs, mégis ismét oldalakon át kígyózó tevékenységi kör felsorolásokat látok magam előtt. Így ugyanis évek múltán sem kell majd a társasági szerződést módosítani azért, mert a cég a piaci változások, esetleges trendek követése miatt új tevékenységekre térne át.

Forrás: Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
www.kocsis-iroda.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *