A görögök folytatják az öncsonkítást

A görög parlament elfogadta vasárnap éjjel az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal kialkudott, vitatott megszorító intézkedéseket.

A törvényjavaslat elfogadása volt a feltétele annak, hogy Görögország megkapja a nemzetközi szervezetektől a második, 130 milliárd eurós hitelcsomagot, és hogy leírják a magánhitelezőkkel szemben fennálló görög államadósság egy részét, nagyjából 100 milliárd eurót, írja a Napi Gazdaság.

A megszorító csomag elfogadása kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy Görögország az euróövezet tagja maradhasson. Az EU-tagállamok pénzügyminiszterei szerdán várhatóan jóváhagyják a 130 milliárd eurós hitelt.

A parlamenti szavazással egyidejűleg súlyos zavargások voltak Athénban. Több tízezren vonultak föl tiltakozásul a bércsökkentés és a közalkalmazottak tervezett tömeges elbocsátása miatt. Az eleinte békés tüntetés erőszakba torkollott, randalírozók összecsaptak a rendőrséggel, legalább 80 ember – köztük 30 rendőr – megsérült. Beszámolók szerint súlyos károk keletkeztek a belvárosban, több épületet felgyújtottak.

A szavazás után a 300 fős parlamentben összesen 236 képviselővel rendelkező két nagy párt, a szocialisták és a jobboldali Új Demokrácia egyaránt kizárta frakciójából azokat a képviselőket, akik nem szavazták meg a párton kívüli Lukasz Papademosz vezette szakértői kormány által beterjesztett szigorú takarékossági csomagot.

A konzervatívok 83 képviselőjükből 21-et, a szocialisták 153-ból 20-at zártak ki a frakcióból. A parlamenti voksolást heves, többször kiabálásba és egymás szidalmazásába torkolló vita előzte meg. Szintén kizárták, még a szavazás előtti napokban, azokat a kormánytagokat is a kabinetben, akik a megszorítások ellen voltak.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *