Lassan fizetni kell: újabb hiteleket venne fel a BKV

Több korábban felvett hitel lejárata is közeleg márciusban és áprilisban, ezért két tender keretében összesen 11,5 milliárd forintos refinanszírozási hitelre írt ki közbeszerzést a közlekedési vállalat. A hitelek visszafizetése mellett a napi működés is egyre nehézkesebbé válik, a hírek szerint márciusnál tovább nem húzza a társaság. 

További 11,5 milliárdnyi hitelt vennének fel

Két közbeszerzést írt ki az elmúlt napokban a BKV refinanszírozási hitelre, az egyik 6, a másik pedig 5,5 milliárd forintos hitelkeretről szól. Az első keret esetében a hatmilliárd forint összesen három részből tevődik össze, a bankok egy-, két- és hárommilliárdos hitel nyújtására pályázhatnak. A kiírás értelmében a hitelt a szerződés aláírásától számított három hónapon belül hívhatná le a BKV, a referenciakamat pedig 3 havi BUBOR, míg a kamatfelár a teljes futamidő alatt fix.

A másik tenderen szintén három alszakasz szerepel: az 5,5 milliárd forint egy-, két- és két és félmilliárd forintos részekből tevődik össze. Az összeget szintén a szerződés aláírásától számított 3 hónapon belül hívhatja le a közlekedési társaság, a kamat pedig szintén 3 havi BUBOR plusz fix kamatfelár.

Kezességvállalásról a kiírások az alábbiak szerint rendelkeznek: “Negative pledge, pari passu, vagy a Kormány erről szóló jóváhagyó döntése esetén a Magyar Állam kezességvállalása, vagy a Budapest Főváros Önkormányzata erről szóló jóváhagyó döntése esetén a Budapest Főváros Önkormányzata kezességvállalásával”. Vagyis a jelek szerint egyelőre sem állami, sem fővárosi kezességvállalásról nincs döntés, kérdés, így mennyire lesz vonzó a bankoknak a kiírás.

A közbeszerzési kiírás értelmében mindkét hitelkeret esetében a legalacsonyabb összegű szolgáltatás nyer, vagyis az nyújthat hitelt a BKV-nak, aki a 3 havi BUBOR-on felül a legalacsonyabb kamatfelárral vállalja azt.

Összesen több mint 35 milliárdot kellene idén visszafizetni

Nem is csoda, hogy a cégnek refinanszírozási hitelre van szüksége, hiszen április végéig összesen 16,79 milliárd forintnyi lejáró hitelszerződése lesz, melyeket vissza kell fizetni. Vélhetően ezeket újítanák meg részben most, ha sikeresek lesznek a tenderek az újabb hitelfelvételre. Igazán nehéz helyzetbe azonban majd csak októberben kerülhet a cég, hiszen akkor egy 15 milliárd forintos hitelkerete jár le az OTP-nél, amit meg kellene újítania, emellett decemberben lesz még egy kisebb, másfél milliárd forintos összeg is.

A BKV teljes adóssága a legfrissebb elérhető 2010-es adatok alapján 118,3 milliárd forint volt. Ebből 39,6 milliárd forint volt a hosszú lejáratú tartozás, 78,6 milliárd pedig a rövid lejáratú. Utóbbiban 39,7 milliárdot tett ki a szállítók felé fennálló tartozás. Az újabb, 2011-es adatok várhatóan majd csak május végén lesznek ismertek, amikor a társaságnak be kell nyújtania friss beszámolóját.

Lassan a napi működés is problémás

A BKV-nak nem csak a lejáró hitelei okoznak egyre nagyobb problémát, hanem lassan a cég napi működése is veszélybe kerül. Hónapok óta riogatnak azzal, hogy a finanszírozás megoldása nélkül csődbe mehet a cég, erre pedig megnyugtató választ azóta sem sikerült találni. A Fővárosi Közgyűlés január végén 9 milliárd forintos kölcsönt és további 6 milliárdot támogatást szavazott meg a társaságnak. A kölcsönt szintén április végéig kell visszafizetnie a cégnek, vagyis ezzel is csak egy kis időt nyertek.

Szakemberek szerint rövidtávon a cég legnagyobb gondja, hogy az állam zárolta 32 milliárd forintos normatív támogatását, ezzel kapcsolatban Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy van lehetőség a zárolás feloldására, de csak akkor, ha átfogó terv lesz a BKV finanszírozásáról és a főváros biztosítja a kormányt, hogy az abban foglalt forrásokat a maga részéről el tudja teremteni.

Az államtitkár közölte: a kormányzat kész minden segítséget megadni a fővárosnak, hogy a BKV a szolgáltatását fenn tudja tartani. A kormány egy 1 plusz 1 forintos elvet akar érvényesíteni, azaz minden 1 forint kormányzati támogatás mellé 1 forint önkormányzati forrást szeretnének.

Az utóbbi hetekben több ötlet is felvetődött a közlekedési vállalat anyagi problémáinak kezelésére, szóba került havi tízezer forintos útdíj minden budapesti autós számára, azonban ennél sokkal reálisabb elképzelés volt, hogy a BKV átmenetileg ne hajtsa végre a kötelező minimálbér-emelést és a bérkompenzációt. A társaság ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a finanszírozás megoldódásával visszamenőleg végrehajtanák a béremeléseket.

Beke Károly

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

 

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *