Az eredeti éves terv dupláján a deficit

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli –  október végi hiánya az előzetes adatoknak megfelelően 1327,8 milliárd forint volt, ami az éves eredeti előirányzat közel kétszeresét, az időközben módosított előirányzatnak pedig 112,1 százalékát jelenti – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden kiadott közleményéből. A Portfolio.hu szerint 2006 óta nem volt ekkora összegű az ilyenkor mért hiány.

Októberben a központi alrendszernek 242,7 milliárdos többlete volt, így csökkent a szeptember végén még 1570 milliárd forinton álló hiány. Az októberi többleten belül a központi költségvetés 108,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 128,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 5,1 milliárd forintos szufficittel zártak.

Az októberi többletben jelentős szerpet játszik, hogy a hónapban 200 milliárd forint folyt be a költségvetésbe a magánnyugdíj-pénztári pénzeket kezelő Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól.

Tavaly ilyenkor az államháztartás október végi hiánya mintegy 200 milliárd forinttal kevesebb, 1132,7 milliárd forint volt, mely az éves teljesítés 127,3 százalékát tette ki. Akkor az októberi hiány 43,6 milliárd forint volt.

A számok nem tartalmazzák a Mol részvénycsomag vásárlására fordított összeget, mivel az egyszeri jellegű kiadás, ezért azt a minisztérium szerint az éves összehasonlításban nem célszerű szerepeltetni.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *