Így lehet kinőni az adósságot

Írország jelenleg az euróövezet tagjai közül szinte egyedüliként tudja gazdasági növekedés felmutatásával kezelni az adósságproblémáit és így visszafizetni az IMF-től és az Európai Uniótól bankrendszerének szanálására kapott támogatásokat. Ezek összességében csaknem 70 milliárd eurót tesznek ki.

„Ezeket a pénzeket az IMF és az Európai Unió bocsátotta rendelkezésre. Ez a támogatás abszolút elegendő volt a piacok időleges megnyugtatására. A teljes megnyugtatás, az irántunk való bizalom helyreállítása onnantól kezdve 100 százalékosan a mi házi feladatunkká vált” – nyilatkozta Noonan az Alapblog.hu oldalnak..

A bizalom elnyerése érdekében az ír kormány négy év alatt több mint nyolc milliárd euróval csökkentette az állami kiadásokat, valamint öt milliárd euróval növelte adóbevételeit. A megszorítások lényeges eleme volt a fájdalmas nyugdíj-, és egészségügyi reform, valamint általános volt a bérjövedelmek csökkenése, de ez mégsem váltott ki olyan nyílt és tömeges tiltakozási hullámot, mint Athénban a görögországi események.

„Az ír társadalom a jelek szerint érett a demokráciára, érettebb annál is, amit még „bennfentesek” feltételeztek előzetesen” – magyarázta a nyugalmat a pénzügyminiszter. „Ilyen példátlan megszorításokat, azt például, hogy pillanatnyilag még mindig a munkaképes lakosság csaknem 15 százaléka állás nélküli, tényleg képtelenség végigcsinálni társadalmi konszenzusok nélkül, a közvélemény demokratikus intézményekbe vetett bizalma nélkül.”

Noonan hangsúlyozta, hogy nem állt szándékukban a szükségesnél jobban beavatkozni a piacok szabad működésébe, ugyanis véleménye szerint a piaci szereplők (például a munkaadók és a munkavállalók) is felismerték, hogy a közös konszenzus mindenkinek a közös érdeke.

A válságkezelés sikeresnek látszik, Írország az Európán belüli legnagyobb gazdasági erősödésnek néz elébe, amit éppen a kontinens többi állama fog vissza saját teljesítményével, ugyanis nem képesek piacot biztosítani az ír exportnak. A növekedés azonban még törékeny lehet, ugyanis az ír államkötvények iránti kereslet mérsékelt és újra növekedni kezdett a hozamok közti különbség a viszonyítási alapnak tartott német kötvényekhez képest.

Az írek saját teljesítménye ellenére Noonan tisztában van vele, hogy a növekedés csak a nemzetközi segítségnek, többek közt az IMF-nek, köszönhetően volt elérhető. „Az IMF nélkül semmire sem mentünk volna. Eme intézmény szerepe a jövőben egészen bizonyosan növekedni fog az egész euró övezetben” – emelte ki egyik záró megjegyzésében.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *