18 év után nyerhet tagságot Oroszország

Orosz WTO tagság?

Orosz WTO tagság?

1993-ban adta be tagsági kérelmét Oroszország a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), és a napokban kötött megállapodás Grúziával megnyitja az utat, hogy jövőre Oroszország a világ nagy gazdaságai közül utolsóként a WTO tagjává váljon.

2008 óta Grúzia blokkolta az orosz WTO-tagsággal kapcsolatos tárgyalásokat. A napokban azonban megszületett a megegyezés, amelynek értelmében az orosz-grúz határon folyó kereskedelmi forgalom ellenőrzését átadják nemzetközi szerveknek. Ezzel megnyílik a lehetőség, hogy akár legkésőbb 2012 áprilisára Oroszország is a WTO tagja legyen. A világ nagy gazdaságai közül utolsóként, miután Kína 2011-ben csatlakozott a WTO-hoz.

A Kereskedelmi Világszervezetnek jelenleg 153 tagja van, ezzel a világkereskedelem 95%-át lefedi. A WTO-csatlakozás rövid távon is erősítheti a versenyt az orosz gazdaságban, az exportra termelő fém és vegyipar pedig sokat nyerhet az új kapcsolatokkal.

A folyamat azonban még nincs lezárva. A tárgyaló felek november 10-11-én véglegesítik az ajánlásokat, amely december 15-én pedig a WTO miniszteri konferenciája elé kerül. Az orosz parlament pedig három hónapon belül kell szavaz a tagságról. Ha a szavazás eredménye pozitív, akkor egy hónap múlva Oroszország tag lehet.

Az orosz törvényhozás részéről a jóváhagyás valószínűsíthető, hiszen a BBC szerint Dimitrij Medvegyev elnök a megállapodás után jelezte, reméli, hogy év végéig erre sor kerül.

Forrás: Portfolio.hu
www.portfolio.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *