Készüljünk a drachma visszatérésére?

Ismét drachma?

Ismét drachma?

Fel kell készülni a görögök nélküli euróövezetre, Görögország zsarolja Európát, a népszavazás felmérhetetlen károkat okozhat – így kommentálták német lapok a görög miniszterelnök hétfői bejelentését.

Hollandiában egyelőre nem szavazott a parlament a görögmentést jelentős új eurósánc-megállapodásról.

Megértéssel, egyszersmind értetlenséggel kommentálták a szerdai német lapok Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök bejelentését az európai uniós megállapodásokról tervezett népszavazásról, írja az MTI. Az összeállítás szerint több lap is azt fejtegette, hogy Európának fel kell készülnie a Görögország nélküli euróövezetre.

A kommentárok szerint a népszavazás ugyan hozzátartozik a demokráciához, ám a referendum időzítését és kommunikációját ugyanakkor teljes mértékben elhibázottnak nevezték. Azzal kapcsolatban pedig még általánosabb volt a vélekedés, hogy a tervezett népszavazás felmérhetetlen károkat okozhat az euróövezetnek.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Papandreu, aki bármelyik nap elveszítheti hatalmát, mindent vagy semmit-játékba kezdett. A konzervatív újság úgy vélekedett, hogy jogos és érthető a “szervezett” Európa felháborodása. A népszavazás időbe telik, amiből Görögországnak már alig van, és ezáltal az egész reformfolyamat megkérdőjeleződik – hangoztatta a lap.

„Miért a görögök szavaznak arról, hogy megsegítsék őket vagy ne, és miért nem a németek arról, hogy gyermekeik e támogatás érdekében milliárdos terheket vállaljanak?” – tette fel a kérdést a lap, utalva arra: ez is hozzájárul ahhoz, hogy Berlinben különösen nagy a felháborodás.

A kommentár szerint Görögország közvetve zsarolja Európát, ahol még mindig az az alapelv, hogy a valutaunió jelenlegi formájában történő meghiúsulása az euró és egyben Európa kudarcát jelentené. Az Európai Uniónak szakítania kell a Görögországtól való függőséggel, és fel kell készülnie a “B tervre”, a Görögország nélküli euroövezetre – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A Die Welt szerkesztőségi cikkében a görög népszavazás kapcsán európai rulettről beszélt, és Papandreut olyan játékoshoz hasonlította, aki mindent egy számra tesz fel. A konzervatív újság ugyanakkor szomorúnak nevezte, hogy nem a görög miniszterelnök az egyetlen hazardőr az európai politikusok közül.

Kivárnak a hollandok

A görögmentés a hollandoknál is okoz belpolitikai problémát: a parlament nem foglalt állást az euróövezeti adósságválság kezelésére a múlt héten kidolgozott európai uniós intézkedéscsomagról. Ennek azonban nem elsősorban a görög Egyes feltételezések szerint a kisebbségben működő kormány jövője is múlhat a képviselők támogatásának elnyerésén. Az uniós országokban formálisan nem szorul ratifikálásra a csomag, de Rutte ragaszkodik ahhoz, hogy annak elégséges támogatása legyen a holland politikai erők körében.

A témáról szerda hajnalba nyúlóan rendezett vitában a legtöbb párt úgy ítélte meg, ahhoz, hogy dönteni tudjon, több részletet kell megismerni a stabilitási mechanizmus (EFSF) reformjáról, valamint az uniós országok költségvetési fegyelmének javítását célzó intézkedésekről. A Mark Rutte miniszterelnök kormányát kívülről támogató, szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) már előre elvetette a csomag jóváhagyását.

És a német bankok is

A német bankok a tervezett görögországi népszavazás előtt semmiképp nem hajtják végre a múlt heti EU-csúcson elhatározott adósságleírást – jelentette be szerdán a német bankszövetség.

A Berlinben közzétett állásfoglalás szerint a bankszövetség a csúcson született, a görög adósságválság enyhítését célzó megállapodásokban foglaltak végrehajtását a referendum előtt irreálisnak tartja. “A népszavazás előtt semmiképp nem szabad kész tényeket teremtenünk” – jelentette ki Michael Kemmer, a szövetség elnöke.

Kemmer nem utalt konkrétan arra, hogy a német bankok milyen álláspontra helyezkednek, amennyiben a referendumon a brüsszeli megállapodásokat elutasító eredmény születik. Értesülések szerint ebben az esetben azonban csekély a valószínűsége az előirányzott, ötven százalékos adósságelengedésnek.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *