A kormány így foltozná be a költségvetést

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György gazdasági miniszter a kormányülés után tartott lovasberényi sajtótájékoztatóján az államadósság 4 százalékpontos csökkentésére és az idei költségvetés kiigaztására vonatkozó lépéseket jelentett be.

Novemberben és decemberben összesen 4 milliárd euró adósságot fizetünk vissza úgy, hogy azt nem újabb államkötvény-kibocsátásból finanszírozzuk, hanem a kormány MNB-számlán félretett 3 milliárd eurós tartalékából, illetve a magánnyugdíjpénztáraktól befolyt külföldi részvénycsomag értékesítésből, mondta Orbán Viktor a lovasberényi kormányülést követő sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök a Wikileaks-táviratokban található információk ügyében azt mondta: fenntartja, hogy ne arra figyeljenek amit mond, hanem arra, amit tesz.

Út a középosztályba

A 200 milliárd forintos áfavisszafizetést a kormánynak vasárnap kell megoldania, fejtette ki kérdésre válaszolva a miniszterelnök. A bíróság döntése költségvetés számáranem jó hír, a magyar gazdasági szereplők számára viszont igen, mondta a miniszterelnök.

Orbán beszélt arról is, hogy a kormány 500 ezer ember előtt szeretné megnyitni a középosztályba kerülés lehetőségét, a “Start munka” programmal a 28 500 forintos jövedelempótló támogatás helyett 48 ezer forintos fizetésért lehet munkát vállalni. A miniszterelnök szerint nem biztos, hogy ez mind az 500 ezer ember esetében sikerülni fog, de 300 ezer embert mindenképpen bevonnának.

Négy intézkedés

Matolcsy György az idei költségvetés kiegyensúlyozásáról azt mondta, négy intézkedéssel lehet tartani a hiányt: Felgyorsítják az adó- és vámbeszedéseket, javítják azok hatékonyságát, így az adóhatóság idén 41 milliárd forinttal több áfát szed be. A rossz hatékonyság miatt 600 milliárd forint nem folyik be a költségvetésbe.

Az állam beszerzési stopot rendel el az államigazgatás keretében, ezzel egy jövő évi lépést hoznak előre. Ez plusz 40 milliárd forintot jelent. Ötven százalékkal emelik a játékadót, 7 százalékkal a dohánytermékek, öt százalékkal az alkohol jövedéki adóját. A gázolaj jövedéki adója 97 forintról 110 forintra nő.

Ez eddig 90 milliárd forintos javulást jelent, ismertette Matolcsy. 10 milliárd forintnyi osztalékbevétele származik a magyar államnak a nyugdíjvagyonban található külföldi részvények után fizetendő osztalékból. Matolcsy közölte, két százalékos növekedéssel számolják a költségvetést jövőre. A miniszter újságírói kérdésre elmondta, a 10 milliárd bevételre kéthavi adóból számít a kormány, vagyis a jövedéki adókat várhatóan novembertől emelik meg.

Sok a bizonytalanság

“Még elfogadható szintre csökken a devizatartalék, ha a bejelentettnek megfelelően abból használnak fel 3 milliárd eurónyit az államadósság csökkentésére” – kommentálta a tervezett intézkedést az Indexnek Samu János, a Concorde makroelemzője. “Az intézkedés után is várhatóan a duplája marad az ország devizatartaléka annak a szintnek, amivel 2008-ban belementünk a válságba: akkor 16 milliárd euró körül volt ez az összeg, most a lépések után is harminc milliárd euró fölött marad.”

Az adóemeléseket kommentálva Samu elmondta, hogy a gázolaj ára nem befolyásolja érdemben a keresletet – a hatása inkább a szállítócégek profitjának csökkenésében, vagy ha a többletterhet áthárítják, az árak növekedésében jelenik meg – így befolyhat a tervezett összeg a gázolaj jövedéki adójának emeléséből. “Azt ugyanakkor, hogy a kormányzat be tud-e szedni 41 milliárd forinttal több áfa-bevételt, konkrétumok hiányában nem látjuk pontosan” – mondta Samu.

Az állami beszerzés-stopot az elemző úgy kommentálta, hogy azt idén kellő elhatározással végre lehet hajtani, de mivel ez egy egyszeri intézkedés, akkor lehet hosszabb távon hatásos, ha tényleges átszervezéssel párosul. Ennek hiányában kérdés, hogy jövőre mit kezd az állam például azokkal a többlet beszerzési igényekkel, amik azért jelennek meg, mert idén elmaradtak a tervezett vásárlások.

Forrás: Index.hu
www.index.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *