Itt az offshore alternatívája?

Alternatíva lesz a szit?

Alternatíva lesz a szit?

A szabályozott ingatlanbefektetési társaságok (szit) alapításának lehetősége az ingatlanpiaci szereplők szerint jó irányú fejlődést indukálhat. Az új konstrukciótól több privátbankár rendkívül kedvező befektetési lehetőségeket vár, sőt egyesek szerint az új instrumentum versenyképes alternatívája lehet az offshore konstrukcióknak is.

A szabályozott ingatlanbefektetési társaságok (szit) alapításának lehetősége az ingatlanpiaci szereplők szerint jó irányú fejlődést indukálhat. Lelkesebbnek tűnnek viszont a pénzügyi szolgáltatók. A privátbankárok között több is akad, aki rendkívül kedvező befektetési lehetőségeket vár az új instrumentumtól. Az OTP szakemberei szerint a szit versenyképes alternatívája lehet az offshore konstrukcióknak.

A javaslat jóváhagyását követően − mondták lapunk érdeklődésére az MKB Bank Zrt.-nél − megvizsgálják a konstrukció kibocsátásának lehetőségét. Az MKB stratégiai elemzője kifejtette, ez a megoldás számos országban bizonyult hasznos eszköznek az ingatlanbefektetési piac hatékonyságának javításában. Korábban, az ingatlanpiac felívelő pályáján már felvetődött a magyarországi bevezetés jogi lehetősége, de a hamar jött válság káros hatására akkor lekerült a napirendről.

Az elemző úgy véli, a szit az ingatlanpiaci kockázatokat nem, a piac likviditását és a stabil szabályozási környezetet azonban képes pozitívan befolyásolni. A jelenleg alacsony keresletű ingatlanpiacon persze ezek a társaságok sem képesek addicionális piaci likviditást generálni. Ugyanakkor a jogi lehetőség megteremtésének jó az időzítése, mivel a kereslet későbbre várható felfutását az új eszköz is képes lesz majd segíteni.

Az OTP-nél azért nem minden tekintetben lelkesednek az új lehetőség iránt. Úgy látják ugyanis, hogy bár a szit hasonló termék, mint az ingatlanalap, annál magasabb kockázatot takar, mivel az átláthatóság, a kontroll kevésbé érvényesül. A legfőbb probléma az ingatlanértékelő hiánya. Míg az ingatlanbefektetési alap portfóliójába tartozó ingatlanok rendszeres értékelését független ingatlanértékelő végzi, addig a szit, illetve a projekttársaság esetében maga a tulajdonos látja el ezt a feladatot. Különösen fontos, hogy az ingatlanok adásvétele esetén az ingatlanbefektetési alap számára értékesítéskor az eladási ár minimumát, illetve vásárlásnál a vételár maximális mértékét független, akkreditált ingatlanértékelő határozza meg. Ilyen független elem a szit és a projekttársaság tekintetében nincs. A szit-nél nem valósul meg a gazdálkodás folyamatos, PSZÁF általi ellenőrzése, mivel az az adóhatóság felügyeleti körébe tartozik majd a tervezet szerint. Mindezek miatt a szit mint befektetési termék csak a magasabb kockázatot vállaló befektetőknek ajánlott − nyomatékosították a banknál.

Hiánypótlás lehet
A tervezett törvény hiánypótló lesz hazánkban, külföldön régóta működik az úgynevezett REIT (Real Estate Investment Trust) intézménye, amelynek magyar megfelelője lenne a szit – emelte ki lapunk kérdésére az OTP. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a parlament még nem fogadta el a törvényt, a tervezet és a módosító indítványok pedig még nem adnak minden tekintetben tiszta képet a lehetőségekről. Jelen állás szerint a szit-et, illetve a projekttársaságot már nem illeti meg a kedvezményes, 25 százalékos illetékmérték (ez az általános illetékmérték negyede lett volna), ugyanakkor jelentős adóelőnyöket kínál a megoldás a tőzsdei bevezetést vállalóknak.
Forrás: Napi.hu
www.napi.hu
Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *