Változtak az adószabályok – erre kell figyelniük a cégeknek

Forrás: napi.hu

Forrás: napi.hu

A hamarosan beadandó társasági adóbevallásokban több új dologra is figyelni kell. A tavalyi bevételeket a cégeknek meg kell osztaniuk, hiszen a második félévtől progresszív lett a rendszer. Egy sor adóalapot csökkentő tétel került ki a törvényből, ezek közül a legjelentősebb az iparűzési adó.

Bő egy hét múlva lejár a társasági adóbevallások benyújtásának határideje. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyjából 340 ezer társaság fogja az idén is elkészíteni a bevallást. Tavaly alapvető változások voltak a szabályozásban, ezért az idei számolgatásnál több dologra is oda kell figyelni.

A négyszázalékos különadó megszűnik, ám a társasági adó kulcsa 16-ról 19 százalékra emelkedik. Ez egy átlagos társaság esetében nem jelent majd érdemi változást – legfeljebb azt, hogy eggyel kevesebb kitöltenivalója lesz. Az év közben azonban az akkor még új kormány jelentős kedvezményt iktatott a rendszerbe. A korábban csak egy szűk kör számára elérhető tízszázalékos adókulcs választhatóságát jelentősen kiszélesítették: korábban csak bizonyos feltételek mellett, 50 millió forint adóalapig járt a tízszázalékos kulcs, tavaly júliustól azonban ez általános lett. A rendszer így progresszív lett: 500 millió forint adóalapig tíz, afölött 19 százalék az adó. Ez a vállalkozások több mint 90 százaléka számára azt jelenti, hogy csak az alsó kulcsnak megfelelő terhet kell fizetnie, a nagyvállalatoknak kell csak 19 százalékot leróniuk.

A tavalyi év azonban megosztott lesz, vagyis az első félévben még a 19 százalékos adót kell számításba venni, a másodikban lehet csak a két kulcsot alkalmazni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az első félévben keletkezett bevétel után 19, a második félévben keletkezett után pedig tíz és 19 százalék adót kell fizetni. Az átmenetet és a tízszázalékos kulcs sávhatárát úgy alakította ki a szabályozás, hogy a második félévben 250 millió forint adóalapig lehet igénybe venni a kedvezményes kulcsot. A kisebb cégeknél – ahol az adóalap messze nem éri el az 500 millió forintot – akár jelentős adóoptimalizációt is végre lehetett hajtani ezzel. Egyszerűen a bevételek nagy részét a második félévre kellett időzíteni.

A tavalyi év a kedvező változások mellett szigorításokat is tartalmazott. Több adóalap-csökkentő tétel is kikerült ugyanis a törvényből. Ezek java része sok vizet eddig sem zavart, s leginkább azért radírozták ki azokat, mert ha már úgysem érdekel senkit, ne is bonyolítsa feleslegesen az adózást. Ilyen az üvegházhatású gázok kereskedelméből származó bevétel, amit rendre hat-hét vállalkozás érvényesített mindössze. Hasonlóképpen ki nem használt kedvezmény volt a szabadalom, mintaoltalom költségének kedvezménye, ami szintén megszűnt.

Ennél azonban húsba vágóbb volt az iparűzési adó leírhatóságának megszüntetése. Ezt nagyjából 60-70 ezer vállalkozás tudta évente igénybe venni – akinek volt annyi társasági adóalapja, hogy a megfizetett iparűzési adóval azt csökkenthesse -, s az adóalapot ez összesen 250 milliárd forinttal apasztotta. Ez összesen 40 milliárd forint plusz társaságiadó-terhelést jelenthetett, ami az összes tavalyi tao-bevétel több mint tíz százaléka.

A vállalkozásoknak arról sem szabad megfeledkezniük, hogy május 31-ig a mérlegüket is be kell nyújtani a cégbíróságnak. Ha ezt elmulasztják, automatikusan eljárás indul ellenük, ami egy figyelmeztetés és némi türelmi idő után akár azzal is járhat, hogy a társaság adószámát felfüggesztik – végső esetben törlik. Tavaly és az idén számos ilyen eljárás zajlott, aminek hátterében több dolog is állt. A pusztán figyelmetlen és hanyag cégek egyébként nem is csekély tábora mellett komoly, több tízezer tagot számláló társaságot tettek ki a csalók, a bevallást évek óta be nem nyújtó, a fiktív, a pénzmosásra gründolt és fenntartott társaságok. Ezek kihullásával jelentősen tisztult a rendszer.

F. Szabó Emese

Forrás: Napi.hu
www.napi.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *