Nyugdíj, egészségügy, önkormányzatok – Részletek a kormány csomagjából

Matolcsy György

Matolcsy György

Több mint 900 milliárd forintos megtakarítás részleteit tartalmazza az új konvergenciaprogram 2013-ig. Az államadósság a GDP 65 százalékának közelébe csökkenhet a ciklus végére.

Egyszeri bevételek miatt tudja csak a kormány teljesíteni a háromszázalékos uniós hiánykritériumot – ezt tartalmazza a konvergenciaprogram. A túlzottdeficit-eljárás alól azonban ezzel együtt sem biztos, hogy kikerülünk. A növekedési kilátások terén konzervatívabb jövőképet vázolt a kabinet.

Pénteken elküldte a magyar kormány a 2015-ig felvázolt új konvergenciaprogramot az Európai Uniónak. A Széll Kálmán-terven alapuló dokumentum benyújtásával annak a kötelezettségének tett eleget a kormány, amelyet az EU-csatlakozásunk óta folyó uniós túlzottdeficit-eljárás (EDP) ró a kabinetre, amely alól azonban jövőre sem biztos, hogy kikerülünk. A felvázolt államháztartási pálya ugyan teljesíti az unió által előírt, a GDP 3 százaléka alatti hiányszintet, sőt, ez évre 2 százalékos többletet tartalmaz, de az egyszeri bevételektől megtisztított, strukturális egyenleg 2011-ben romlik az előző évhez képest.

Az unió erre hivatkozva fenntarthatja az EDP-eljárást további egy évig, amennyiben a tervek szerint haladnak majd a folyamatok. Eddig ugyan egyetlen országtól sem vonták meg az uniós támogatásokat az előzetes vállalások nemteljesítése miatt, de olyan hosszú ideig, mint Magyarország, egyik tagállam sem volt eljárás alatt. Elvileg ugyanis uniós támogatások felfüggesztésével is szankcionálhatók a notórius hiánytúllépők a stabilitási paktum értelmében.

A program leglényegesebb eleme a költségvetési pálya, amely a Széll Kálmán-tervhez képest a részletekben tartalmaz újdonságot. 2013-ig 902 milliárd forint megtakarítást irányoz elő, ebből az államadósság-csökkentő alap 220, a foglalkoztatáspolitikai reformok révén 213 milliárd forint keletkezne. A közigazgatási reform, a gyógyszerkassza, illetve a nyugdíjrendszer átalakítása is egyenként több mint 100 milliárd forintnyi egyensúlyjavulást eredményez a tervek szerint. A csomag nagy része jövőre jelentkezik, 2011-re még elhanyagolható, 15 milliárdos javulást tervezett be a kormány.

A konvergenciaprogramban felvázolt makropálya alig valamivel 3 százalék feletti gazdasági növekedéssel kalkulál 2012-től, ez lényegesen konzervatívabb becslés, mint a korábban elhangzott, 4-6 százalékos tervek, de az előző, tavaly januári becslésektől is elmarad. Tartalmaz azonban két alternatív forgatókönyvet is a program, az egyikben megjelennek a kormány ambiciózus előrejelzései, a másik az alappályánál is visszafogottabb a növekedés terén.

Az idén a költségvetés kiadási oldala GDP-arányosan növekszik, 2012-től azonban meredeken csökken. Ennek az alapját a foglalkoztatásbővülés adja, ahogyan az már a korábbi tervekből is ismert volt. A program fogadtatása az EU részéről befolyásolhatja Magyarország pénzpiaci megítélését, amely az utóbbi hetekben kedvezően alakult, de szakértők szerint zömmel a rövid távú folyamatok miatt. A konvergenciaprogrammal együtt az eddigieknél részletesebb reformterveket is kiadott a kormány, ebben többek között a nyugdíj- és a szociális rendszer szigorításának részletei olvashatók.

Foglalkoztatás

Akár 400 ezer új munkahely is létrejöhet a 2015-ig, és ebből 300 ezer a ciklus végéig, ha a kormány által felvázolt legjobb eset, a dinamikus növekedési pálya megvalósul, ám a konzervatív szcenárió szerint is több százezer új állással számol a konvergenciaprogram.

A tervezetben a szerzők komoly ösztönzőket sorolnak fel: a köznyelvben munkanélküli-segélyként ismert álláskeresési járadék a jelenlegi 270 helyett csak 90 napig jár. Ettől 43 milliárd forint megtakarítást remélnek  a program alkotói.

A 90 nap lejártával pedig senki nem kaphat semmilyen támogatást, csak akkor, ha részt vesz a közmunkaprogramban. Az új közfoglalkoztatási rendszer kidolgozását júliusra, életbelépését jövő januárra ígéri a kormány. Mindezek eredményeképp a foglalkoztatási ráta 3 százalékkal való emelkedését vetíti előre a terv 2015-ig.

Nyugdíj

Befagyasztaná a minimálnyugdíjat és tisztán az inflációhoz kötné a nyugdíjellátás összegét a kormány. Eddig a nyugdíjemelés mértéke a GDP-növekedéshez volt kötve, 3 százalék alatt csak az infláció mértékével, 5 százalék felett további emeléssel.

A jövőben kizárólag inflációkövető nyugdíjemelésre kerülhet sor, a nyugellátások reálértéke nem fog emelkedni. Emellett továbbra is napirenden van a rokkantnyugdíjrendszer felülvizsgálata, ezt ez év júliusra ígéri a kormány. Ettől csak jövőre 88 milliárdos megtakarítást remél a terv.

Ezzel a kormány az ország versenyképességét és tőkevonzó képességét javítaná. A tervben szerepel a nyugdíjkorhatár emelése is, ám az nem világos, hogy az eddig bejelentett módosításokról vagy újabb korhatáremelésről van szó.

Közlekedés

Összevonják a Volánt és a MÁV-ot: 2012. január 1-jén létrejön a Nemzeti Közlekedési Holding. Drasztikusan csökkenni fog az utazási kedvezményben részesülők köre.

A kedvezmények felülvizsgálatáról egy pontos részletet árultak már most el, a 65 éven felettiek ingyenes utazása továbbra is megmarad. A vasúti cég teljes reorganizációja szinte azonnal megtörténik, erre ez év december 31-ét jelölték ki végső határidőként.

Addig is a MÁV és a BKV hiányának nagy részét a központi költségvetésből pótolják ki, ez azt is jelenti, hogy 2 százalékkal csökken a büdzsé erre az évre tervezett többlete. A későbbiekben viszont kevesebb támogatásból kell kijönnie a közlekedési vállalatoknak. 2013-tól bevezetik az elektronikus útdíjrendszert, amelyet így a megtett kilométerek után kell majd fizetni.

Egészségügy

Mivel 26 milliárd forinttal alultervezték az Egészségbiztosítási Alap idei 343 milliárd forintos gyógyszerkassza-előirányzatát, annak összege csak szigorú takarékossági intézkedésekkel tartható be. A szigorításokat július elsejével vezeti be a kormány.

A nullszaldós kaszsza érdekében duplájára emelik az évi 5 milliárd forintos orvoslátogatói díjat, hat százalékkal a gyógyszercégek jelenlegi 12 százalékos különadóját, erőteljesebb árversenyt írnak ki a generikus gyógyszerek (lejárt szabadalmi védettségű) forgalmazóira.

Emellett átalakítják az úgynevezett támogatásvolumen-szerződéseket, amely az innovatív gyártókat érinti. E szerződésekben meghatározzák, hogy az egyes cégek mekkora értékben forgalmazhatnak orvosságot a biztosító támogatásával, az a fölötti forgalom értékének összegét be kell fizetniük a tb kasszájába.

Szerző: Benke Dávid

Forrás: VG.hu
www.vg.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *