2,7 millió forint: ennyit termelt tavaly egy átlagos magyar

forrás: mfor.hu

forrás: mfor.hu

27 120 milliárd forint volt 2010-ben a magyar bruttó nemzeti össztermék, tehát egy átlagos magyar nagyjából 2,7 millió forinttal járult hozzá hazánk gazdasági teljesítményéhez. A részletes adatokból az látszik, hogy az építőipar és a mezőgazdaság továbbra is csak szenved, ezt azonban ellensúlyozza az export növekedése és a belső fogyasztás éledezése.

Magyarország bruttó hazai terméke 2010 negyedik negyedévében 1,9 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest 0,2 százalékkal bővült. A 2010-es év egészében az ország gazdasági teljesítménye 1,2 százalékkal volt magasabb az előző évinél – közölte pénteken a KSH. Ez az első becsléshez képest minimális csökkenést jelentett, hiszen korábban a negyedik negyedéves növekedést még 2 százalékra tették év/év alapon. 2010-ben a bruttó hazai termék értéke folyó áron 27 120 milliárd Ft, egy főre vetítve 2 millió 712 ezer Ft volt.

A nemzetgazdaság egészét tekintve heterogén az ágazatok negyedik negyedévi teljesítménye. A mezőgazdaság teljesítménye elsősorban a kedvezőtlen időjárás következtében csökkenő terméseredmények miatt tovább esett (-18,6 százalék). Az ipar hozzáadott értéke viszont továbbra is jelentősen (9,7 százalék) növekedett, főként az exportorientált feldolgozóiparban bekövetkezett 11,3 százalékos bővülés következtében. Kiugróan nőtt a termelés a gépipar, a híradástechnika, a műszergyártás, illetve a kohászat, fémfeldolgozás, valamint a bőr-, fa- és papírtermék gyártása területén. Az építőipar hozzáadott értéke továbbra is mérséklődést mutatott (-7,2 százalék), minden építménycsoport termelése csökkent. Éves szinten 17 ezer új lakásépítési engedélyt adtak ki, ami az előző évinél közel kétötödével, a felépült lakások számánál (21 ezer) 17 százalékkal kevesebb. Ilyen mértékű visszaesés az elmúlt húsz évben nem fordult elő, ami a lakásépítés további csökkenését vetíti előre. A mezőgazdaság, az ipar és az építőipar együttesen 1,2 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 0,9 százalékkal emelkedett, így 0,5 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához. Az előző negyedévnél mérsékeltebb teljesítménybővülés mutatkozott a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (0,7 százalék) területén, összhangban a belső kereslet, azaz a háztartások fogyasztási kiadásainak mérséklődésével. A szállítás, raktározás, posta és távközlés együttes hozzáadott értéke 2,8 százalékkal emelkedett, amiben tükröződik a tovább növekvő exportforgalom. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 0,3 százalékkal nőtt. Ezt elsősorban a költségvetésből finanszírozott egészségügyi ellátás teljesítményének növekedése okozta. A pénzügy, ingatlanügyletek és gazdasági szolgáltatások területén enyhe, 0,4 százalékos bővülés mutatkozott. Ezen belül a pénzügyi tevékenység teljesítménye kismértékben csökkent a biztosítóknál regisztrált szerződésszámok visszaesése miatt.

A termékadók- és támogatások egyenlege 0,2 százalékponttal járult hozzá a GDP utolsó negyedévi növekedéséhez. A GDP felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztása a harmadik negyedévi növekedés után ismét csökkent, 0,8 százalékkal, ami 0,5 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedését. A háztartások fogyasztási kiadása szintén újra csökkent, 0,4 százalékkal. A háztartások fogyasztási kiadásán belül volumencsökkenést mértünk a legtöbb főcsoportnál, különösen a közlekedésre, az egészségügyi termékekre és az élelmiszerekre fordított kiadásoknál. Ellenben a lakásszolgáltatással kapcsolatos kiadások volumene enyhén emelkedett. Mindezek mellett a mérséklődésben az előző negyedévhez képest emelkedő bázis hatása is érvényesült.

A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 2,2 százalékkal lett alacsonyabb. A közösségi fogyasztás területén 7,6 százalékos csökkenés figyelhető meg. A közösségi fogyasztás így 0,9 százalékponttal mérsékelte a GDP változását. Mindezen folyamatok összegeként a végső fogyasztás 1,9 százalékkal mérséklődött.

A készletek állománya a negyedik negyedévben a korábbi negyedévekhez képest kisebb mértékben, folyó áron 20 milliárd forinttal csökkent. A feldolgozóipar több fontos húzóágazatában jelentkező készletcsökkenést csak részben ellensúlyozta a kereskedelmi, mezőgazdasági és élelmiszeripari készletek növekedése.

A termelési és felhasználási oldal különbségéből számított statisztikai eltérés folyó áron 119 milliárd forint volt, szemben az előző év azonos időszakának 29 milliárd forintos értékével. A készletváltozás és statisztikai eltérés együttesen 4,3 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez. A belföldi felhasználás a negyedik negyedévben összességében 0,3 százalékkal növekedett.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában, folyó áron 481 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export és az import volumene továbbra is kétszámjegyű növekedést mutatott (11,7 százalék, illetve 10,3 százalék). A külkereskedelmi forgalom pozitív egyenlege +1,7 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához. Az áruforgalom exportja 13,8 százalék, importja 12,9 százalékkal nőtt. A szolgáltatások exportja 1,5 százalékkal nőtt, míg importja 2,1 százalékkal csökkent.

A 2010-es év egészében a bruttó hazai termék 1,2 százalékkal nőtt. A mezőgazdaság, ipar és építőipar együttes teljesítménye 4,1 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig enyhén, 0,1 százalékkal bővült. Éves szinten a mezőgazdaság, ipar és építőipar együttesen 1,15, a szolgáltatások pedig 0,04 százalékponttal járultak hozzá a GDP növekedéséhez. A végső fogyasztás 2 százalékkal csökkent, ezen belül a háztartások fogyasztása 2,2 százalékos csökkenést mutatott. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 5,6 százalékkal zsugorodott. A belföldi felhasználás 1,1 százalékkal esett vissza, így 1,1 százalékponttal mérsékelte a GDP változását. Az export 14,1 százalékos, míg az import 12 százalékos növekedést mutatott éves szinten, 2,2 százalékponttal járulva hozzá a GDP növekedéséhez.

Forrás: Mfor.hu
www.mfor.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *