Ügyvédi munka az ingatlan adásvétel hátterében

Az ingatlan adásvétellel kapcsolatban rengeteg információt szerezhet be Ön is akár az internetről, ismerősétől vagy a médiából. E forrásoknak azonban eltérőek a céljai, a tényleges tapasztalatai és hitelességüket sem igazán tudjuk ellenőrizni. Beavatjuk munkánk részleteibe, hogy Ön nagyobb biztonságban legyen, ha ingatlant vesz vagy elad.

Mikor a vevők megkeresnek bennünket, már megtalálták a megvenni kívánt ingatlant, csak a jogi részén akarnak gyorsan túl lenni. Nekünk az első dolgunk azonban, hogy az ingatlan friss és hiteles tulajdoni lapját ellenőrizzük. Tudatjuk, hogy milyen terheket, régi vagy téves bejegyzéseket találunk. Előfordult már olyan esetünk, hogy a vevő a tulajdoni lapon szembesült azzal, hogy az eladó milyen terheket titkolt el, vagy próbált jelentéktelennek bemutatni. Az alapvető ellenőrzés körébe tartozik az is, hogy valóban tulajdonos-e az eladó, illetve kinek a nyilatkozatai kellenek majd a szerződés érvényességéhez.

Fontos számunkra, hogy a vevő a szerződéskötés előtt megkapja a szükséges tájékoztatást a szerződés lehetséges részleteiről, a kockázatokról és a lehetséges garanciákról. A szerződés részletein kívül választ adunk illetékkel, adóval, hitellel kapcsolatos kérdéseire is.

Az előkészítés során összegyűjtjük mindazt az adatot, amely a szerződések alapos átgondolásához és megírásához szükséges. A vételár, foglaló, fizetési feltételek, birtokbaadás és ütemezés mellett gondunk van arra is, hogy tisztázzuk milyen berendezési tárgyakat adnak el az ingatlannal együtt. Ha a vevő hitelből szeretné finanszírozni vásárlását, a szerződést a megjelölt pénzintézet által kiadott útmutatások szerint készítjük el, hogy egy későbbi módosítás ne késleltesse a hitelbírálatot, és ne drágítsa a vásárlást.

Olyan szerződéseknél, ahol a vételár teljes kifizetésére nem kerül sor az aláírással egyidejűleg, általában az eladó a szerződésben nem járul hozzá a vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez. Ahhoz, hogy valakit tulajdonosnak jegyezzen be a földhivatal szükséges az eladó nyilatkozata, hogy ehhez hozzájárul. Mindkét fél érdekeit védi az a megoldás, hogy az eladó ezt a hozzájáruló nyilatkozatát ügyvédi letétbe helyezi. Az ügyvédi letétbe helyezett tulajdonjog bejegyzéshez hozzájáruló nyilatkozatokat csak szigorú szabályok betartásával adhatjuk ki, előre meghatározott feltételek esetén, az előre meghatározott személyeknek. A legtöbb adásvételnél erre a vételár teljes kifizetésének igazolását követően kerül sor.

Az aláírt adásvételi szerződést, vagy a tulajdonjog bejegyzéséhez hozzájáruló nyilatkozatot az adásvételt követően azonnal benyújtjuk a földhivatalhoz, biztosítva ezzel, hogy a szerzett jogok, jogosultságok már a benyújtás másnapján széljegyre kerüljenek a tulajdoni lapon. Az ingatlanforgalom biztonságát szolgálja az ingatlan-nyilvántartás rendszere és ezen belül a széljegyzés is. A földhivatalhoz beadott kérelem 24 órán belül, sürgősségi kérelem esetén azonnal felkerül a tulajdoni lapra, mint széljegy. Így minden sorban álló, a földhivatal által el nem intézett kérelem látható a tulajdoni lapon. A földhivatal a beérkezett kérelmeket a beérkezés sorrendjében bírálja el. A széljegyzést követően egy esetleges újabb vevő már látni fogja, hogy az ingatlan tekintetében már kötöttek egy adásvételi szerződést, így vele az eladó már nem köthet meg érvényesen egy másik szerződést.

Bízunk benne, hogy sikerült hasznos információkkal szolgálni. Amennyiben Önnek vagy barátainak, ismerőseinek ingatlan adásvétellel kapcsolatos kérdése lenne, ingatlant venne vagy adna el, forduljon hozzánk bizalommal, segítünk a megfelelő megoldást megtalálni!

Forrás: Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
www.kocsis-iroda.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *