Tbsz: megindulhat az év végi hajrá

A hátralévő hónapokban a befektetési piacot várhatóan a bizonytalan gazdasági növekedés, emellett azonban a továbbra is pozitív befektetői hangulat fogja meghatározni – hívja fel rá a figyelmet elemzésében a K&H Alapkezelő.

„Az év utolsó negyedéve klasszikusan a pénzügyek rendbetételének időszaka, így fokozottan előtérbe kerülnek az adókedvezményt biztosító befektetési lehetőségek, illetve az idén lejáró megtakarítások értékelése. A hátralévő hónapokban a befektetési piacot várhatóan a bizonytalan gazdasági növekedés, emellett azonban a továbbra is pozitív befektetői hangulat fogja meghatározni” – magyarázta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Befektetői jellemzők

A befektetők körében az év hátralévő hónapjainak slágere a tartós befektetési számla (tbsz) lehet. Mivel a tbsz számlákra december 31-ig történhet befizetés, ezért év végéig a beáramlások felgyorsulását várjuk, ami akár százmilliárdos nagyságrendű tőkemozgást is jelenthet” – mondta el a szakember. Emellett továbbra is lehetőség van nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) nyitására, amelyen az elért hozam kamatadó-mentes, a befizetett tőke után pedig személyi jövedelemadó kedvezmény jár.

„Bár a legtöbb ember nehezen tervez hosszabb távra előre, úgy gondolom, hogy az adókedvezmények miatt mégis megfontolandó megtakarítási forma lehet a nyesz és a tbsz. Különösen igaz ez akkor, amikor az említett kedvezmények az idei évben befizetett megtakarításokra mindenképpen vonatkoznak, és a jövő évi adótervezet alapján 2011-ben sem változnak jelentős mértékben: nyesz számlákra történő befizetések esetében az eddigi 30%-ról 20%-ra csökken az adóról történő rendelkezési lehetőség” – mondta el Horváth István.

Devizapiac

„A hazai gazdaságpolitika körüli bizonytalanságok miatt továbbra sem várjuk rövid távon a forint jelenlegi szintről történő jelentős erősödését” – mondta el befektetési igazgató. „A nemzetközi devizapiacot várhatóan az fogja meghatározni, hogy a Fed, illetve a BoJ a defláció elkerülése miatt a továbbiakban is folytatja-e a pénznyomda szerepét, ami a dollár, illetve a jen leértékeléséhez vezet” – tette hozzá a szakember.

A deflációs félelmek ismét felerősítették azt az elképzelést, miszerint a kínai valuta jelenleg túl gyenge szintje járul hozzá a többi valuta – leginkább az USA dollár és a jen – felértékelődéséhez, így ezek gyengítése helyett a jüan felértékelése volna szükséges – magyarázta a befektetési szakember. A világ vezető gazdaságpolitikusai a több gazdasági nagyhatalom által indított devizapiaci beavatkozások miatt már felhívták a figyelmet az árfolyamháborúk (leértékelési verseny) kockázataira, és az esetlegesen kibontakozó protekcionizmussal hosszú távon járó növekedési áldozatokra. Amennyiben az árfolyamok gyengítését célzó törekvések tovább folytatódnak, a tőkepiacok újabb feszültségforrással szembesülhetnek. „A kínai valuta alulértékeltségéről szóló vita felerősödését jelzi, hogy a legutóbbi G20-as találkozó egyik fő kérdése éppen az árfolyam-politika volt. Bár Kínában sor került a várva várt kamatemelésre, ez azonban nem hozott nagy áttörést, hiszen láthatóan továbbra sem erősödik a jüan” – értékelte a fejleményeket a szakember.

Nyersanyagok

„A következő hónapokban továbbra is a nyersanyag befektetések erősödésére számítunk, ami mind a kőolaj és származékai, mind pedig az ipari fém befektetésekre elmondható, hiszen továbbra is fennáll, hogy a nyersanyagok – és különösképpen igaz ez az olajra – technikailag egyre nehezebben hozzáférhető forrásokból, emiatt pedig egyre költségesebb úton termelhetők ki. A hazai nyersanyag befektetések eredményességét az is jól bizonyítja, hogy a nyersanyagalapokat a Bamosz által összesített 3 havi hozamlista élmezőnyében találjuk” – mondta el Horváth István.

„A nemesfémek – és elsősorban az arany – ára az elmúlt negyedévben rekordszintre emelkedett a tőkepiaci bizonytalanságok, valamint annak következtében, hogy a világ jegybankjai – élükön a Feddel – nagyon laza pénzügypolitikát folytattak, és óriási pénzmennyiséget pumpáltak a piacra, ez pedig felértékelte a tipikusan menekülő befektetésnek tekintett aranyat. Mivel – az elsősorban az amerikai, és a japán gazdaságot fenyegető – deflációs félelmek továbbra is fennállnak, amire pedig a jegybankok agresszívan reagálnak, az arany iránti kereslet várhatóan továbbra is erős marad” – magyarázta a szakember.

Hazai és nemzetközi tőzsde

A K&H Alapkezelő szakemberei a következő hónapokban a hazai részvénykitettség helyett jobbnak gondolják a régiós kitettséget (CETOP20), mivel a magyar gazdaság növekedési kilátásait a különadók beruházásokra és foglalkoztatásra gyakorolt hatása rontja. Pozitív változásnak ítélik viszont, hogy a hazai piac egyre aktívabb, és az új tőzsdei cégek bekerülésével több részvényből válogathatnak a hazai befektetők. Ezt a folyamatot a magánynyugdíj-pénztárak bizonytalan jövője megtörheti, mivel a leghosszabb befektetési időtávval döntően az intézményi befektetők rendelkeznek, ebből kifolyólag nekik van leginkább lehetőségük arra, hogy újonnan bevezetett, de hosszú távon ígéretes vállalkozásokat bevegyenek portfóliójukba.

A nemzetközi tőzsdék – jelentős mértékben éppen a korábban említett amerikai jegybanki beavatkozásoknak köszönhetően – továbbra is jól teljesítenek, ami várhatóan az év hátralévő részében is folytatódik.

Monetáris politika

A negyedik negyedévben az MNB várhatóan folytatja a kivárásos stratégiáját, és továbbra is alacsonyan tartja a jegybanki alapkamatot, hiszen az inflációs kilátások egyelőre nem indokolják a kamatemelést. „A jövő évben az állíthatja kihívások elé a jegybankot, hogy az újonnan kivetett válságadók, illetve az szja csökkentés következtében várhatóan növekvő lakossági fogyasztás mennyire növeli majd az inflációt” – mondta el Horváth István.

Forrás: Privátbankár.hu
www.privatbankar.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *