Az euró kilenc havi csúcson áll a dollárral szemben

Az euró kilenc havi csúcson, 1,40 dollár fölött állt pénteken délelőtt Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetőjének délutáni beszéde előtt.

Elemzők szerint a piacon nagy várakozás előzi meg Bernanke beszédét. A befektetők ugyanis arra számítanak, hogy a Fed vezetője esetleg részleteket közöl azokról az új ösztönzőkről, amelyekkel a bank élénkíteni akarja a lelassult amerikai gazdaságot. Úgy vélik, hogy a Fed állampapír-vásárlási programot jelent be hamarosan, ami végeredményben csökkentené a dollárban jegyzett befektetéseke vonzerejét.

Ezeknek a várakozásoknak táptalajt adott a Fed szeptemberi kamatdöntő ülésének kedden ismertetett jegyzőkönyve. Ebből kiderült, hogy a jegybank döntéshozóinak a többsége szerint új lépésekre lehet szükség az amerikai gazdaság növekedésének a fellendítéséhez. Az amerikai bruttó hazai termék(GDP) második negyedévi növekedése 1,7 százalékra lassult az első negyedévi 3,7 százalékról.

Azóta, hogy a Fed 2008 decemberében nulla közeli szintre csökkentette az irányadó kamatot, a gazdaságélénkítés, a tőke árának további csökkentése érdekében értékpapír-vásárlási programot indított. Ennek keretében azóta több mint 1,7 ezer-milliárd dollár értékben vett a Fed hosszú lejáratú állampapírt. Az intézkedésnek köszönhetően gyengült a dollár a rivális nagy valutákkal szemben, amiért a befektetők a magasabb hozamot ígérő más befektetések felé fordultak.

A péntek reggeli kereskedésben az euró 1,4113 dolláron is állt, röviddel 11 óra előtt 1,4107 dollár ért egy eurót a csütörtök késő esti 1,4079 dollár után.

Forrás: hvg.hu
www.hvg.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *