Ezekért a lakásokért tolonganak a külföldi vásárlók

A hazai lakáspiac élénkülése felkeltette a külföldi vásárlók érdeklődését is, akik ha nem is nagy számban, de folyamatosan jelennek meg a piacon.

Míg a kétezres évek közepén írek és spanyolok vásároltak leginkább – akik közül azonban a 2009-től elindult csökkenő árak miatt sokan csalódottan távoztak – addig mostanában többnyire kínai, orosz, ukrán és a közel-keleti országokból érkező vevők dominálnak. A külföldiek döntően pesti belvárosi ingatlanokat keresnek, átlagosan 513 000 forintos négyzetméteráron – derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

A 2016-os év első negyedévének adatai alapján az összes lakóingatlan-tranzakció kevesebb, mint 1%-a köttetett külföldiek által, a budapesti kerületekben azonban arányuk megközelítette a 4%-ot.

A külföldi vevők között 36% volt a kínaiak, 15% pedig a más délkelet ázsiai országokból érkezettek aránya. A közel-keleti vásárlók 5%-kal képviseltették magukat. A kínaiak mellett összességében az európai vevők a meghatározók, önmagukban azonban csak kis részesedésük van az osztrák, a német, a francia, az angol, az észak-európai, illetve déli országokból származó vásárlóknak. Az előző negyedévben a legtöbb külföldi a pesti belvárosban vett jellemzően 60-80 négyzetméteres, átlagosan 45 milliós lakást. 2016 I. negyedévében a belvárosi kerületek részaránya 45% volt, az átlagos méret 55-90 négyzetméter, az átlagár pedig 40-60 millió forint körül alakult.

Vidéken Sopron, Pécs, Hajdúszoboszló volt kedvelt lokáció a külföldi vásárlók körében, akik az átlagosnál 15-20%-kal drágább lakásokat keresték. Budapesten a külföldieknek eladott használt téglalakások átlagára már több mint duplája volt a magyarok által vásárolt lakások átlagárainak.

Az előző negyedévhez képest lényegében nincs változás a külföldi vásárlók származási ország szerinti összetételében. A kínai vevők egy része kifejezetten tehetős, ők a belvárosi presztízskörnyékek luxuslakásait keresik. A kevésbé tehetősek inkább a 60-70 négyzetméteres külvárosi lakások iránt érdeklődnek, sokszor a panellakásoktól sem idegenkedve. Az oroszok és ukránok is jelen vannak a piacon, számuk azonban az utóbbi években jelentősen csökkent. Az európai vásárlók közül kiemelkedő még az olaszok aránya, akik szintén a belvárosi lakásokat keresik. A német, osztrák, angol, holland és skandináv vevők nagyjából azonos arányban jelennek meg a budapesti piacon.

Az ingatlanvásárlók között Budapest mellett elsősorban a Balaton térségében valamint az ismert fürdővárosoknál mérhető külföldi jelenlét, ennek ellenére a lakáspiac egészéhez viszonyított részarányuk nem jelentős. Ezzel szemben az V. kerületben az adásvételek közel 20%-a külföldi partnerrel köttetett, de a VI. és VII. kerületben is 10% feletti volt az arányuk. Átlag feletti számban vásároltak még az I. és IX. kerületekben is, itt a vevők mintegy 7%-a érkezett idegen országból. A külvárosi kerületekben ugyanakkor a külföldi vásárlók jelenléte mindössze 1-3% körül alakult.

Forrás: Portfolio.hu
www.portfolio.hu

Az oldal alján Te is hozzászólhatsz.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Adja meg a matematikai képlet eredményét: *